Slå vakt om det fria skolvalet

UTBILDNING. Det fria skolvalet är viktigt och får lite lottas bort.

UTBILDNING. Det fria skolvalet är viktigt och får lite lottas bort.

Foto: JESSICA GOW / TT

Debatt2015-09-12 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Innan valet beskrev Gustav Fridolin (MP) hur han skulle rädda skolan de första 100 dagarna som minister. Nu har det gått över 300 dagar, men sällan har det varit så tyst från utbildningsdepartementet. Alliansbudgetens statsbidrag för att anställa fler lärare i lågstadiet var beslutade och redo, men fick ligga oanvända i över ett halvår för att Fridolin inte gav Skolverket klartecken att börja fördela pengarna.

I nästa vecka besöker Fridolin Kalmar län för dialog med oss skolpolitiker. Vi hoppas på konstruktiva samtal för att tillsammans bygga vidare på förra regeringens skolreformer.

Men vi oroas av utspelen om att på olika sätt bekämpa friskolor och det fria skolvalet, som i förra veckan. Med illa dold entusiasm vill Fridolin minska familjernas frihet och istället lotta om vilka skolor elever ska få gå på. Det kan skada reformen i grunden.

Svensk skola har sedan årtionden flera problem. Men det fria skolvalet är inte ett av dem, hur ofta vänstern än försöker påstå det. Tvärtom, i åratal har forskning från svenska myndigheter konstaterat att skolvalet, och konkurrensen från friskolor, är bra även för kommunala skolor. Vi får mer skola för skattepengarna, eleverna lär sig mer, och fler läser vidare på högskola. Detta är bra saker!

Skillnaderna mellan skolor har tyvärr ökat sedan 90-talet. Men myndigheten IFAU slår sönder myten att detta främst skulle bero på skolvalet. Det beror snarare på att Sverige fått kraftig boendesegregation under samma tid. En sönderreglerad bostadsmarknad kombinerat med höga trösklar till arbetsmarknaden har skapat områden med hög arbetslöshet och låg utbildningsnivå. En framtida regering kan lösa dessa saker. Men dagens boendesegregation gör det fria skolvalet extra viktigt, så att alla barn kan gå i de skolor de vill, och inte sitta fast där de bor.

Det finns utmaningar som vi i kommunerna gärna tar oss an med staten. Hur får vi fler att aktivt välja skola? Hur ökar vi kunskaperna om skolvalet? Hur utformar vi skolpengen så att varje skola får resurser utifrån just sina elevers behov? Detta diskuterar vi gärna med Fridolin, men inte hur han ska montera ned en frihetsreform som gett så mycket positivt.

Läs mer om