Sluta locka med feta vallöften – se verkligheten

Politikerna borde prata mer om hälsotillståndet för jordklotet över partigränserna "i stället för att lova guld och gröna skogar i feta vallöften som aldrig kommer att bli verklighet", menar debattören.

Det pratas dödsskjutningar, skolkris och energipolitik. Men ett ämne som debattören tycker det är alltför tyst om är vad som håller på att hända med vår planet.

Det pratas dödsskjutningar, skolkris och energipolitik. Men ett ämne som debattören tycker det är alltför tyst om är vad som håller på att hända med vår planet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2022-08-22 06:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att det snart är val visar sig alltmer för varje dag som går. Politikernas vallöften, det är inte konkreta förslag utan bara politiska visioner, strömmar ut från partierna varje dag. Det handlar mycket om hur Sverige och dess medborgare ska kunna känna sig säkra från våld och skjutningar. Trots stora insatser från polis och andra myndigheter kommer det varje dag rapporter om nya dödsskjutningar eller knivskärningar. Mycket i valrörelsen handlar om hur detta ska kunna stoppas.

Den svenska skolan har aldrig mått så dåligt som vad den gör i dag, om man lyssnar på valdebatten. Men så brukar det alltid låta inför ett val. Det finns alldeles för få lärare och alldeles för många bråkiga elever. De senaste förslagen går ut på att skolan måste ”sortera bort” elever med vissa diagnoser så att de inte hamnar bland ”vanliga” elever, andra vill tillgripa assimilering av de som har en annan kultur än vi. Man kan knappast tro att det är vanliga svenska politiker som lägger fram dessa förslag. Många av problemen har skapats av våra svenska politiker när man tillåtit en enorm segregation av nyanlända som flytt från våld och krig. I stället för att integreras i hela samhället har de hamnat i Rinkeby eller Rosengård, totalt finns det ett 60-tal sådana områden i Sverige. De kallas för utsatta områden, man kan undra vad de är utsatta för?

Ett annat livligt debatterat ämne i valrörelsen är Sveriges energipolitik. Elpriserna skenar, som det verkar helt utan kontroll, och många har redan fått svårigheter med att kunna betala sina elräkningar. Buden på olika former av rabatter eller lättnader har snart inga gränser när det gäller att locka fler väljare till partiet. Det handlar om hur man ska kunna ladda sin elbil billigast, eller att få skattelättnader om du monterar solpaneler. Ja, det vore väl solidariskt och bra – bara alla kunde dra nytta av det.

Tyvärr finns det ett område som det är total tystnad om, och det är vad som håller på att hända med planeten jorden. Vattnet i många floder håller på att ta slut, på de stora floderna i Tyskland som är en mycket viktig del för landets transporter kan inte pråmarna längre lasta fullt eftersom de då går på grund. I England håller källan till Themsen på att sina. Varför blir det så här? Jo det pågår en förhöjning av den globala medeltemperaturen på Jorden. Än så länge handlar det bara om några tiondels grader, men enligt klimatforskare kommer det att bli mycket värre.

Det är de här problemen våra politiker borde diskutera över partigränserna i stället för att lova guld och gröna skogar i feta vallöften som aldrig kommer att bli verklighet. Naturens egen lösning är enkel, men den är också brutal och hänsynslös och den talar inte om i förväg vad den har i beredskap. Vi ser det i dag som enorma skogsbränder eller skyfall med nederbördsmängder som i vanliga fall kommer under ett år men nu på några dygn. Vi ser det genom hur polarisarna smälter vilket kommer att höja havsnivån och ställa stora landområden under vatten.

Så uppmaningen till politikerna är, sluta att locka med feta vallöften och börja ägna er åt verkligheten!