Smart investering för framtiden att satsa på unga

I Västervik, liksom över hela landet, finns det en oroande trend när det gäller resurserna till våra barn och ungdomar. Budgetnedskärningar och bristande prioriteringar hotar deras framtid och underminerar våra gemensamma värderingar om jämlikhet och solidaritet.

"Studier och erfarenhet visar gång på gång att investeringar i barn och ungdomar ger en betydande avkastning på sikt", skriver debattören.

"Studier och erfarenhet visar gång på gång att investeringar i barn och ungdomar ger en betydande avkastning på sikt", skriver debattören.

Foto: Helena Landstedt/TT

Debatt2024-03-13 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Vänsterpartiet i Västervik står vi fast i vår övertygelse om att satsningar på barn och ungdomar inte bara är en moralisk skyldighet utan också en ekonomiskt klok investering.

Vår socialistiska värdegrund grundar sig på principen att alla människor förtjänar lika möjligheter och rättigheter, oavsett bakgrund eller ekonomisk status. Att investera i våra barn och ungdomar är en direkt tillämpning av denna princip. Genom att ge dem tillgång till högkvalitativ utbildning, meningsfulla fritidsaktiviteter och trygga sociala nätverk, ger vi dem bästa förutsättningarna att växa och utvecklas till engagerade och produktiva medlemmar av samhället.

Men det handlar inte bara om moralisk rättvisa – det handlar också om ekonomiskt förnuft. Studier och erfarenhet visar gång på gång att investeringar i barn och ungdomar ger en betydande avkastning på sikt. Genom att ge dem en stark utbildning och stödja deras fysiska och mentala hälsa, minskar vi risken för framtida samhällsproblem som kriminalitet, arbetslöshet och ohälsa. Detta leder i sin tur till minskade kostnader för samhället på lång sikt och ökad ekonomisk tillväxt.

Att satsa på våra barn och ungdomar är med andra ord inte bara en fråga om att investera i deras framtid, utan också en investering i vår gemensamma framtid. Genom att ge dem de verktyg och resurser de behöver för att lyckas, bygger vi ett starkare och mer hållbart samhälle för alla.

Vi i Vänsterpartiet i Västervik uppmanar därför kommunen och andra beslutsfattare att prioritera våra barn och ungdomar i budgetar och politiska beslut. Inte prioritera att bygga stora flotta idrottsanläggningar där de tänkta hyresgästerna inte kommer att ha en chans att betala hyran, inga mer pengar till flygplatsen och södra infarten.  Investera i det som verkligen betyder något – våra barn och ungdomar, vår framtid!