Snabb hjälp på lika villkor

Debatt2015-09-25 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Självmord och självmordstankar är ett stort problem i samhället. På Internationella suicidpreventiva dagen passade landstingsmajoriteten på att berätta att vi gör nu en större satsning för att förebygga självmord. Eftersom vi i den rödgröna landstingsmajoriteten ser varje självmord som ett misslyckande från samhället så har vi gett frågan om suicidprevention särskilt hög prioritet.

Detta fick Pierre Edström (FP) och Sebastian Hallén (FP) att skriva en artikel där de menar att det inte räcker med vackra formuleringar. Det är inte svårt att hålla med om och det är just därför vi påbörjat detta arbete och lanserar bland annat de breda utbildningar i psykisk livräddning som vi berättade om i vår ursprungliga artikel. Genom detta kan många liv räddas.

För oss i är det viktigt att alla ungdomar i hela länet har tillgång till snabb hjälp på lika villkor. Därför har vi gjort en stor satsning på snabb och nära hjälp vid psykisk ohälsa för barn och ungdomar. Denna satsning är en utveckling av den Unga Vuxna-verksamhet som fanns tidigare och fungerade bra på några ställen, men som inte klarade av att leverera likvärdig vård över hela länet.

Det är sant som Pierre och Sebastian skriver att uppbyggnaden av barn- och ungdomshälsan pågår. Däremot är det inte sant när dom påstår att det inte har gått att få hjälp under tiden som uppbyggnaden av barn- och ungdomshälsan pågår. BUP har haft uppdraget att ta hand om alla upp till 18 år. För vuxna har vi byggt ut den nära psykiatrin på samtliga hälsocentraler. Så alla har haft och har någonstans att vända sig vid psykisk ohälsa.

Pierre och Sebastian är väl medvetna om att personal är en bristvara inte minst inom barn- och ungdomspsykiatrin. Därför är det märkligt att de menar att landstinget ska gå in och ta över skolans och elevhälsans uppgift att vara ute i skolan och informera om psykiska ohälsa istället för att möta de barn och ungdomar som är i behov av hjälp. För oss är det en märklig prioritering.

Barn- och ungdomshälsans har ett tydligt uppdrag att samarbeta med exempelvis barn- och utbildningsförvaltningar. Elevhälsan har därefter att föra information vidare inom sitt verksamhetsområde. Barn- och ungdomshälsans huvudsakliga uppgift måste vara att möta barn, ungdomar och deras familjer – inte att ta över skolans arbete.

Pierre Edström (FP) och Sebastian Hallén (FP) menar att det inte räcker med vackra formuleringar i arbetet mot psykisk ohälsa. Vi i den rödgröna majoriteten har bevisligen satsat stora resurser på att möta bland annat barn och ungdomars psykiska ohälsa och skulle därför vilja tillägga följande: det räcker inte med att lägga ogenomtänkta ofinansierade förslag heller.

Läs mer om