Snabbt agerande behövs

Skolan. Artikelförfattaren föreslår en rad åtgärder för att förbättra situationen för flyktingelever i gymnasiet.

Skolan. Artikelförfattaren föreslår en rad åtgärder för att förbättra situationen för flyktingelever i gymnasiet.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2017-04-12 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljontals människor är fortfarande på flykt från krig och död – flyktingkrisen är långt ifrån över. De har lämnat allt och flera har tagit sig till Sverige i hopp om ett fortsatt liv. Men hotet om utvisning hänger över många och det drabbar ensamkommande barn extra hårt. Från skolor i hela Kalmar län och vår kommun hörs nu rop på hjälp.

Mitt i allt detta står lärare och rektorer. Lärarkåren tillhör den yrkesgrupp som fått ta ett orimligt stort ansvar. I våra klassrum möter många lärare varje dag elever i akut livskris. Att bedriva utbildning i en sådan situation är ett nästintill omöjligt uppdrag. Samtidigt vet vi att vi just därför behövs mer än någonsin.

Mycket pågår nu i de politiska korridorerna och beslut tas i riksdagen i syfte att hantera situationen, både vad gäller tydlighet i åldersbedömningar och i förlängda uppehållstillstånd vid gymnasiestudier. Det är bra, men det räcker inte. Varken elever eller lärare ska behöva hamna i limbo när asylbeslut dröjer.

Politiker och beslutsfattare måste snabbt agera för att lösa situationen både för våra elever och för oss ute på skolorna:

• Tvinga inte lärare att bli gränspoliser när den nya lagen som ger rätt att gå ut gymnasiet för nyanlända träder i kraft. Låt inte lärares närvarorapportering eller betygssättning ligga till grund för beslut om barnet kvalificerar sig för att vara kvar i Sverige. Det är en orimlig börda för lärare.

• Låt ensamkommande barn och ungdomar bo kvar i sina familjehem eller boenden fram till dess att de fått ett beslut på sin asylansökan. Då först kan åldersbedömningen, liksom beslutet om uppehållstillstånd, överklagas.

• Låt ensamkommande barn och ungdomarna få gå kvar på sina skolor och inte tvingas byta skola eller avbryta sin skolgång.

• Låt ungdomarna behålla stöd och hjälp från sina gode män även efter att åldersuppskrivningar har skett.

• Se till att dessa elever inte faller mellan de rättsliga stolarna. Säkerställ att det finns lokal samverkan mellan förvaltningar i kommunen och mellan kommuner. Rätt stöd måste säkras och följas upp i alla led.

• Lyssna in oss lärare och andra professioner som dagligen arbetar med ensamkommande barn och unga när ni tar beslut som påverkar dessa elever.

• Satsa på stärkt elevhälsa och även fler studie- och yrkesvägledare för de nyanlända eleverna. De ska både få hjälp och stöd i sin livssituation och i fortsatta studie- och yrkesval.

Vi vet vad lärare med rätt förutsättningar kan åstadkomma och hur mycket rikare vi blir som land när människors drömmar får förverkligas.

Läs mer om