Som 80-åring går det inte att tänka långsiktigt

Svar på SNB-ledaren "Så läggs miljoner på sjukvård som inte fungerar" den 30 mars.

Är man äldre så kan man inte vänta på att medicinerna ska verka utan ibland är operation enda utvägen till ett drägligare liv, menar insändarskribenten.

Är man äldre så kan man inte vänta på att medicinerna ska verka utan ibland är operation enda utvägen till ett drägligare liv, menar insändarskribenten.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Debatt2022-04-02 07:29
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ledaren skriver ledarskribenten Daniel Åkerman bland annat om "fönstertittarsjukan". 

Du ger dig på äldre människor, vilka är de som har dessa besvär.

När smärtorna är fruktansvärda, antingen man står en stund så kärlen kläms igen och det blir kramp, eller försöker sig på en promenad, så blir värken outhärdlig och man måste snabbt komma till sin bekväma stol så att värken lättar.

Efter ett yrkesliv i 40 år och efter pensionering har jag tränat tre gånger per vecka, tagit långa promenader – antingen ensam eller med mina vänner – skött min koloni i 30 år, skött mitt hem ensam. Nu helt plötsligt går det inte att göra något av detta.

Tur att man har goda vänner som ställer upp när det gäller, för bära något går inte. Tack och lov kan jag fortfarande bestämma vilka personer jag vill ha i mitt hem.

Du talar om mediciner, men dessa verkar på lång sikt och den tiden har inte en 80-åring men vill gärna vara besvärsfri så gott det går den tid man har kvar. Då är operation det som går att hoppas på.

Om du nu är ute efter kostnader så undersök sjukhusens administrativa kostnader – där finns det säkert mycket att spara.