Sparkraven ett svek mot barnen

Västervik. Organisationen är redan så pass slimmad att eleverna inte får rätt hjälp, skriver några av kommunens upprörda lärare.

Västervik. Organisationen är redan så pass slimmad att eleverna inte får rätt hjälp, skriver några av kommunens upprörda lärare.

Foto: JESSICA GOW / TT

Debatt2015-05-15 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den sjätte maj publicerade VT en artikel om det effektiviseringskrav som finns på skolan och andra enheter i Västerviks kommun. Om man tittar närmare på det beslut som Barn- och utbildningsnämnden (BUN) fattade den 23 april, kan man läsa att BUN har godkänt besparingar på över sju miljoner kronor för 2016 och nästan 15 miljoner kronor för 2017. BUN skriver också att de inte ser någon möjlighet att dra ner mer på centrala kostnader eftersom man för några år sedan la ned många externa stödenheter. Konsekvensen blir därför enligt BUN att minska elevpengen som delas ut till respektive skola.

Elevpengen är grunden för att rektorerna ska kunna skapa bra organisationer på skolorna som tillgodoser alla barns behov. Därför är detta effektiviseringskrav/besparingskrav ett svek mot barnen i Västerviks kommun. Det verkar som kommunpolitikerna tror att man kan spara hur mycket som helst på skolan utan att det påverkar kvalitén. För oss som arbetar i skolan känns det som om politikerna inte bryr sig om vilka konsekvenser deras återkommande besparingskrav har för barnen. Redan nu finns det barn runt om i Västervik som har svårt att nå målen i skolan eftersom de inte får det stöd de har rätt till enligt skollagen. Hur ska de gå för dessa barn om man skär ner ytterligare på skolans resurser?

Personalen i skolan gör allt i sin makt för att försöka hjälpa dessa barn, men de kan knappast räkna med att få något externt stöd eftersom dessa enheter lades ned i den förra besparingsvågen. Dessutom är organisationerna på dagens skolor så hårt slimmade att specialpedagogerna inte räcker till för att hjälp alla barn i behov av särskilt stöd.

Regeringen har nyligen lanserat en lågstadiesatsning, vilket är bra. För Västerviks del handlar det om cirka sju miljoner kronor till lågstadiet. Denna satsning kommer dock inte få någon effekt om inte besparingbeslutet rivs upp. Frågan är vilka politiker från de styrande partierna som vågar ställa sig upp under de kommande budgetförhandlingarna och säga nej, vi tänker inte spara mer på skolan, eller kommer alla sitta tysta och följa partipiskan.

Läs mer om