SPF spelar hasard med välfärden

Pension. Torbjörn Lanzén vill att SPF:s ordförande Christina Rogestam tar större hänsyn till sina medlemmar.

Pension. Torbjörn Lanzén vill att SPF:s ordförande Christina Rogestam tar större hänsyn till sina medlemmar.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Debatt2015-05-21 08:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Christina Rogestam, före detta generaldirektör för Invandrarverket 1988–1993, är ordförande för pensionärsförbundet SPF Seniorerna, en intresseorganisation som företräder cirka 270 000 pensionärer.

I senaste numret av medlemstidningen Veteranen (nr 4 2015) uttalar sig Rogestam i en intervju om landets invandringspolitik och tar där ställning för den förda invandringspolitiken och för en fortsatt stor invandring till Sverige.

Sverige tar sedan länge emot mångdubbelt fler invandrare per capita jämfört med andra länder inom Europa. Både migrations- och integrationsfrågan har nu seglat upp som de kanske hetaste politiska frågorna på dagordningen, inte minst bland landets pensionärer. Trots en uppenbar risk att stöta bort medlemmar som är kritiska till dagens höga mottagande, väljer alltså Rogestam att ta ställning i denna brännheta fråga. Hon uppmanar dessutom SPF:s lokalföreningar och medlemmar att engagera sig i invandrarnas situation; ”prata med dem, fika med dem, språkträna med dem”.

Jag ifrågasätter lämpligheten i att SPF:s ordförande, genom sina uttalanden, ställer sig bakom en i jämförelse med omvärlden mycket extrem invandringspolitik. En politik som bland annat påverkar vårt välfärdssystem i negativ riktning och som är kontroversiell och starkt ifrågasatt av en stor del av Sveriges medborgare – det finns en stabil opinion för minskad invandring till Sverige på ungefär 40 till 50 procent.

I egenskap av företrädare för en stor del av landets pensionärer borde Rogestam oroa sig för bland annat följande fakta:

• Fredrik Reinfeldt medgav i sitt uppmärksammade ”Öppna era hjärtan- tal” inför valet 2014 pengarna var slut: ”Vi lovar nära nog ingenting i den här valrörelsen, det kommer inte att finnas något utrymme för det”.

• Många nationalekonomer, bland annat nestorn inom området, Assar Lindbeck, har uttalat att invandringen ”måste vara restriktiv om löner och välfärdssystem skall kunna skyddas och behållas”.

• Det finns flera hundratusentals pensionärer i Sverige som lever under eller strax över EU:s fattigdomsgräns.

• För 44 procent av pensionärerna är plånboksfrågan av stor betydelse enligt Sören Holmbergs valundersökning – betydligt viktigare än bland andra åldersgrupper.

• Av landets pensionärer röstade åtta procent, 152 000 individer, på SD i senaste valet. Nästan var femte SD-väljare är alltså pensionär. Rogestams högsta prioritet som ordförande för SPF är att tillvarata medlemmarnas, pensionärernas, sociala och ekonomiska intressen. Detta gör hon inte genom att förespråka en fortsatt och i jämförelse med andra EU- länder extremt stor och kostsam invandring.

Läs mer om