Staten har pressen att infria stora förpliktelser

Svar på ledartexten "Tunnelseende i södra infarten" den 13 februari.

Debatt2021-03-02 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra lördagens ledare i VT läste jag som vanligt med stort intresse. Jag flyttade till kommunen år 1968 och redan då diskuterades en södra infart. Det framgår med all tydlighet när man tar del av Västerviks-Tidningens mångåriga arkiv. 

Själv var jag tidigare under ett antal år moderat KF-gruppledare. Givetvis fanns det olika syn i frågan. Inledningsvis var en gemensam syn att finansieringen inte var en kommunal angelägenhet utan det var statens ansvar. Bland annat hänvisades till Oskarshamn med alla dess infarter! 

Bilismen har dessutom under alla år varit en statlig mjölkko och framför allt Miljöpartiet har under alla år drivit på att enskilda bilägare ska vingklippas och beskattas hårdare. Till detta kommer att det under senare tid har skett en stor real förmögenhetsöverföring från de alltmer skuldsatta medborgarna till det offentliga. Inte undra på att stat och kommun i tysthet värnar om bland annat aktieutdelningar från storbolag, både inom och utanför Sverige! Staten med dess monopol har pressen att infria stora framtida förpliktelser!