Stoppa energislöseriet

Debatt2016-09-05 05:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fastigheterna i Kalmar län står för en stor del av länets energiförbrukning och gör av med mycket energi helt i onödan. Detta eftersom det saknas ett helhetsperspektiv på fastigheternas energisystem. Små åtgärder kan ha stor effekt för både miljön och kommunernas ekonomi.

Den 8 september är det dags för fastighetsmässan Fastighet 2016 i Kalmar. En fråga som borde stå högt upp på agendan är att fastigheterna i Kalmar län gör av med mycket energi helt i onödan. Eftersom fastigheter står för cirka 40 procent av den totala energiförbrukningen i Sverige är detta en helt central del av Sveriges klimatarbete.

Nybyggda fastigheter är i regel mycket energieffektiva. Det är bra, men räcker inte för att klara klimatmålen. Energiomställningen måste även omfatta de befintliga fastigheterna som med små medel skulle kunna göra mycket mer för att förbättra ventilation, uppvärmning och kylning.

Vi som arbetar med energieffektiviseringar vet att det inte är ovanligt att fastighetsägare anlitar tre eller fyra leverantörer för att sköta uppvärmning, kyla, ventilation samt styr- och reglersystem. Det leder till en brist på helhetsperspektiv som många gånger resulterar i ett omfattande energislöseri. Det kan faktiskt vara så illa ställt att samtidigt som kylsystemet är i full drift och kyler, går värmesystemet för fullt och värmer samma utrymmen.

Genom att ta ett helhetsgrepp på systemen kan energiförbrukningen minskas med omkring 40 procent i många fastigheter. Eftersom fastigheterna i sin tur gör av med 40 procent av energin i Sverige så innebär det att det ganska enkelt går att spara omkring 16 procent av den totala energiförbrukningen. Små åtgärder kan ha stor effekt.

Kalmar läns kommuner och landstinget har i egenskap av stora fastighetsägare ett betydande ansvar för att minska energislöseriet i länets fastigheter. För att lyckas med det behöver man se över de offentliga upphandlingarna som allt för ofta premierar lågt pris på kort sikt. Det är vare sig god hushållning med jordens resurser eller med skattebetalarnas pengar.

I klimatförhandlingarna i Paris satte världen upp ett mål om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Om vi misslyckas med det kommer det att få allvarliga konsekvenser för oss alla. Nu är det dags att både kommunala och privata fastighetsägare i Kalmar län börjar ta sin del av ansvaret.

Läs mer om