Trots coronapandemin har verksamheterna i de flesta fall kunnat hålla öppet – något som är av enormt stor vikt för hela samhället och för barns och elevers rätt till utbildning, trygghet och omsorg.
Lärare och förskollärare vet hur viktiga de är och det är med stolthet som de går till jobbet. Det har fått dem att hålla genom pandemin, men påfrestningarna har varit minst sagt stora. Arbetsbelastningen har varit högre än någonsin och många lärare och förskollärare känner nu oro för den egna hälsan. Det handlar inte bara om rädsla för att smittas av covid-19, utan också om rädsla för sjukskrivningar på grund av arbetsrelaterad stress.
När vi nu ser budgetförslaget inför 2022 blir vi förskräckta. Alla förvaltningar får en budgetuppskrivning på lön med 2,0 procent, men barn- och utbildningsförvaltningens budgetkostnader består till största delen av lokaler, kost, skolskjutsar och löner. Det betyder att det inte finns så många andra ekonomiska utrymmen som kan användas till att utöka löneutrymmet till mer än dessa 2,0 procent.
I dagsläget har vi en inflation på 1,9 procent i Sverige. För att en anställd i praktiken inte ska få en reallönesänkning behöver man få en löneökning som täcker upp inflationen. I varje löneöversyn behöver det finnas utrymme för satsningar på eventuella anställda med alltför låg lön, men också för att premiera insatser utifrån lönekriterierna. Det betyder att budgetuppräkningen måste vara tillräckligt stor för att klara såväl inflationen som dessa satsningar.
Med det budgetförslag som nu ligger på bordet finns det en stor risk för att många lärare i skolor och förskolor i praktiken får en reallönesänkning. Är det verkligen vad som ska möta dem efter ett år av enormt hårt arbete med den egna hälsan som insats?
Våra grannkommuner, som till exempel Oskarshamn, har förstått att man måste satsa på sina lärare om man vill att kommunen ska ha en skola i toppklass. Utöver den ordinarie löneökningen satsar kommunen i år fyra miljoner extra på lärarnas löner. Då lärarlönerna i Oskarshamns kommun redan ligger cirka 2 000 kronor i snitt över lärarlönerna i Västervik ökar det klyftan mellan våra båda kommuner. Det kan också nämnas att Oskarshamn ligger 83 placeringar bättre än Västervik när det kommer till andelen behöriga lärare.
Självklart tycker vi att det är viktigt att ha en budget i balans, men nedskärningar nu kan leda till att våra elever och barn inte får lika hög lärartäthet och kvalitet om fem år. Vi har redan lärarbrist i vår kommun och under de närmaste åren kommer många av våra kollegor att gå i pension.
Kommunerna i landet rankas årligen i Lärarförbundets rankning ”Bästa skolkommun”. När det gäller lön ligger Västervik i den senaste rankningen på plats 236 av 290. Det skulle vara intressant att höra hur våra folkvalda tänker inför 2022 års budget – vill de se till att vi placerar oss ännu sämre vad gäller såväl lön som behöriga lärare? De två kategorierna är nämligen tätt sammanlänkade.
Vår uppmaning är tydlig: tänk om och våga satsa på oss lärare om ni vill närma er en skola i toppklass! Nuvarande budgetförslag, där Västerviks lärarlöner halkar efter ytterligare i förhållande till grannkommunerna och riket, riskerar i stället att leda till en helt ohållbar situation i våra skolor och förskolor på några års sikt.