Svår utmaning för skolan

STUDIER. Sverige är på väg mot en skola i världsklass.

STUDIER. Sverige är på väg mot en skola i världsklass.

Foto: JESSICA GOW / TT

Debatt2015-08-22 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommaren går mot sitt slut, vilket innebär skolstart för många barn och unga. Klassrum och skolgårdar väcks till liv igen efter ett långt sommarlov och många är förväntansfulla inför ett nytt läsår.

För oss socialdemokrater är skolan hjärtat i det jämlika kunskapssamhälle som vi vill skapa. Det är i skolan som alla barn och unga ska ges samma förutsättningar att lyckas i livet. Därför vill vi investera i en skola där varenda elev blir sedd och kan utvecklas, där ingen lämnas efter eller hålls tillbaka.

De allra flesta elever trivs i skolan, når kunskapsmålen och utvecklas till aktiva samhällsmedborgare. Många lärare talar också med glädje och stolthet om sitt yrke och om sina elever. Samtidigt vet vi att den svenska skolan står inför allvarliga utmaningar. Under många år har skolresultaten sjunkit, samtidigt som skolan blir allt mer ojämlik. Alla barn och unga får inte samma möjligheter att skapa sig en framtid och bristen på lärare har blivit ett allvarligt problem.

För att vända den negativa utvecklingen måste skolan och dess personal ges rätt förutsättningar. Skolan behöver långsiktighet och välunderbyggda reformer, inte mer politisk pajkastning och hafsigt genomförda förändringar.

Den nuvarande regeringen är fast besluten att skapa en jämlik skola med höga kunskapsresultat. Därför investerar vi nu i fler anställda så att lärare får mer tid med varje elev och i tidiga insatser så att elever ges stöd i ett tidigt skede. Detta är viktiga reformer som kommer att börja märkas redan i höst. Regeringen satsar också på en mer jämlik skola med mer resurser till skolor med låga resultat och tuffast förutsättningar. Dessutom ska lärare som jobbar i dessa skolor kunna få högre lön.

Men, för att vända skolans utveckling krävs mer än så. Fler måste vilja bli lärare, stanna kvar i yrket och utvecklas. Därför kommer regeringen att nästa år investera 3 miljarder kronor på årsbasis i ett nytt lärarlönelyft, som har utformats med skolans parter. Lönelyftet ska premiera skicklighet och utveckling i yrket och innebär att runt 60 000 lärare kan få i genomsnitt 3000 kr extra i månaden.

Andra viktiga satsningar för ett attraktivt läraryrke är mer resurser till kompetensutveckling, minskad administration och höjd kvalitet i lärarutbildningen.

Den svenska skolan har en enorm potential. Med rätt investeringar kan vi åter få en skola i världsklass. Under det kommande läsåret sjösätts flera reformer som vi vet höjer kunskapsresultaten och minskar klyftorna i skolan. Det är bra för Sverige och för alla de elever som nu återvänder efter sommarlovet eller går till sin allra första skoldag.

Läs mer om