Sverige bör gå med i Nato

Annie Lööf. Det är dags att gå med i Nato.

Annie Lööf. Det är dags att gå med i Nato.

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2016-11-21 05:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Säkerhetsläget runt Östersjön är en fråga att ta på största allvar. Rysslands agerande i Östersjöregionen, under, på och över vattenytan och aggressionerna mot grannländer som Ukraina påverkar självklart även Sverige. I ett nytt och föränderligt säkerhetsläge måste vi fortsätta att fokusera på Sveriges försvarsförmåga och samtidigt inse att Sverige i brett politiskt samförstånd bör ansöka om ett Natomedlemskap.

Det försämrade omvärldsläget kräver en ökad svensk försvarsförmåga. Centerpartiet var med vid den försvarspolitiska överenskommelse som slöts under våren 2015 och bidrog till att kraftigt höja försvarsanslagen med 10,2 miljarder utöver tidigare anslag. Det är viktigt att Försvarsmakten ges bra förutsättningar för att kunna fullfölja sitt uppdrag att skydda vårt land och vi ser att det troligen kommer att krävas ytterligare anslagsökningar framåt. Vi delar även Försvarsmaktens syn på vikten av fast militär närvaro på Gotland.

Ett land som Sverige bygger sin säkerhet tillsammans med andra. Vårt EU-medlemskap gör att vi redan idag är bundna till Lissabonfördragets solidaritetsklausul, som innebär att om ett EU-land drabbas av en katastrof, terrorattack eller ett väpnat angrepp är de andra medlemsländerna skyldiga att ställa upp med resurser. Till detta ska läggas att åtskilliga regeringar, oavsett politisk färg, slagit fast att Sverige inte kommer att stå passiva om ett annat EU-land, alternativt någon av våra nordiska eller baltiska grannar angrips. Även den nuvarande regeringen har fäst stor vikt vid ökat samarbete kring försvars- och säkerhetsfrågor med Finland i särskild ordning men även USA och Storbritannien.

I ett läge där alla tycks vara eniga om samarbetets betydelse för en god svensk försvarsförmåga måste vi också inse värdet av ett svenskt medlemskap i Nato och våga se ett sådant medlemskap för vad det är. Vi har sedan länge en nära och väl upparbetad kontakt med Nato. Vi deltar i Nato-övningar, vi har anpassat stora delar av vårt försvar till Nato-standard, såväl JAS som olika typer av stridslednings- och skyddssystem för att nämna några exempel. Vi står Nato så nära som man möjligen kan utan att vara fullvärdig medlem. Vi ses av andra som en Natoallierad, men får inte del av ett medlemskaps fördelar vid ett eventuellt angrepp på Sverige.

Det är dags att släppa beröringsskräcken kring Nato. Vi måste inse att tiden då Sverige var en alliansfri nation sedan länge är över. Med Sverige i Nato skulle såväl stabiliteten i och omkring Östersjön, Nato som organisation och Sveriges säkerhet och försvarsförmåga stärkas. Att inte se detta är att blunda för verkligheten.

Läs mer om