Två veckor som avgör havens framtid

Ett globalt havsavtal har nu diskuterats i två decennier! Sverige har en nyckelroll i förhandlingarna om det avtalet. Som ordförandeland i EU har Sverige just nu en avgörande roll i att se till så att det blir starkt nog att skydda vår blå planet och de miljarder människor som är beroende av haven.

Snart återupptar FN de utdragna och uppskjutna förhandlingarna om ett globalt havsavtal.

Snart återupptar FN de utdragna och uppskjutna förhandlingarna om ett globalt havsavtal.

Foto: TT

Debatt2023-02-17 05:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 20:e februari i år kommer de utdragna och uppskjutna förhandlingarna i FN att ännu en gång återupptas.

Vi får aldrig acceptera att våra ledare prioriterar bort 70 procent av jordens yta, vår största kolsänka och källan till mat och inkomst för över en miljard människor! Den räddningsplan forskare tagit fram för att rädda våra hav är ambitiös men lysande i all sin enkelhet: vi skapar ett nätverk av sammanhängande havsreservat runt vår blå planet och skyddar en tredjedel av världens hav från destruktiv mänsklig aktivitet.

Om planen blir verklighet kan detta att komma att bli den största skyddsinsatsen i mänsklighetens historia, där miljoner kvadratkilometer hav blir till nya havsreservat. Det är här det kärvar: för närvarande saknas nämligen möjligheten att skapa nya reservat utanför länders nationella vatten. Vi kan inte skydda dessa delar av världshaven utan en global överenskommelse.

Sverige har tillsammans med många andra länder uttryckt sitt stöd för ett starkt nytt globalt havsavtal. Det bör innebära skapandet av internationella havsreservat, och att ersätta det misslyckade systemet med regionala avtal som vi har idag. Orden måste nu omsättas i handling bland annat med hög politisk svensk representation – utrikes- eller miljöminister – vid de kommande förhandlingarna.

Till skillnad från andra progressiva länder har svenska representanter hittills varit passiva och återhållsamma, både under förhandlingarna och i sina diplomatiska ansträngningar. Sverige måste nu göra allt vi kan för att få dessa regeringar att höja sina ambitioner.

De mycket viktiga, och för de flesta helt okända, förhandlingarna, återupptas alltså den 20 februari och under två veckor ska det avgöras hur världen ska kunna reglera och skydda internationellt vatten. Utrikesminister Tobias Billström (M) är ansvarig för Sveriges delegation i mötet. Tiden för Billström och regeringen att visa att man bryr sig om livet i havet är nu! 

Det är i slutförhandlingarna som närvaro och aktivitet på hög politisk nivå – ministernivå – kan vara avgörande. Kommer utrikesministern att åka till New York? Miljöminister Romina Pourmokhtari? Båda två?

Sverker Thorén (L), Västervik
Tidigare riksdagsledamot för Kalmar län, nu kommunfullmäktigeledamot och BUN-ledamot Västerviks kommun