Landstingets ekonomi befinner sig i fritt fall. Den senaste månadsrapporten (till och med juli) med prognos för 2015 uppvisar alla symtom på finansiell sjukdom. Kostnaden för bemanningsbolag fortsätter öka. Sjukskrivningstalen bland personalen ökar. Det ekonomiska underskottet i sjukvården ökar.
Landstinget mår inte bara dåligt, det är allvarligt sjukt. Länge har den politiska majoriteten lyckats dölja symtomen med hjälp av tillfälliga kurer i form av statsbidrag, men den underliggande sjukdomen har förblivit obehandlad. Med Löfvens regering minskar statsbidragen till landstinget med över 100 miljoner kronor. Nu är de tillfälliga kurerna slut, symtomen blir tydliga och sjukdomsförloppet accelererar.
Underskottet inom sjukvårdsförvaltningarna beräknas landa på hela 195 miljoner kronor för 2015. Men att sjukvården inte lyckas hålla sina budgetramar är inget nytt. Landstinget har under flera år klarat sitt totalresultat med hjälp av statsbidrag från Alliansregeringens kömiljard, men de bakomliggande underskotten har ökat från år till år.
Sjukhusen och hälsocentralerna är underfinansierade. Alla vet det, alla ser det, och vi har påpekat det under flera år. Sjukvårdspersonalen tvingas jobba mot en orealistisk budget. Hur mycket de än effektiviserar kommer de aldrig kunna nå målen. Vem vill arbeta under sådana premisser?
Arbetssituationen gör det allt svårare för landstinget att nyrekrytera. Istället tvingas man anlita bemanningsföretag, kostnadsökningen för dessa är 39,3 procent. Allt fler i personalen blir sjukskrivna av samma skäl och sjukfrånvaron har ökat med 33 procent jämfört med 2014.
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har styrt landstinget i nio år. De bär det yttersta ansvaret för landstingets prekära läge. De har inte mäktat med att ta itu med de växande underskotten i kärnverksamheterna.
En fortsatt blödande ekonomi och haltande personalförsörjning kommer på sikt innebära stora svårigheter för sjukvården i länet. Redan nu tvingas man på sina håll dra ner på vårdplatser på grund av personalbrist. Risken är uppenbar att den rödgröna passiviteten och det berg av underskott som de skjutit framför sig kommer leda till omfattande nedskärningar.
Snart är det dags för dem att lägga fram ett budgetförslag för 2016. Vi hoppas att de nu inser att sjukvården behöver realistiska budgetramar. Allt annat kommer i förlängningen slå hårt mot möjligheterna för länets invånare få en god vård i rätt tid.