Så har vi då slutligen nåtts av den nya teknikens svallvågor och kan nästan dagligen läsa om hur innovationer inom tex IT, tillverkningsindustri och banksektorn friställer personal. Det är mot den bakgrunden lätt att måla framtiden för den lokala såväl som den nationella arbetsmarknaden i dystra färger. För Västervik innebär automatiseringen framförallt att det kommer att krävas förberedelse för att hjälpa utsatta yrken att klara teknikanpassningen.
En av de viktigaste slutsatserna i rapporten Strukturomvandling och Automatisering är att den alarmistiska stämning som präglat den senaste tidens diskussion om digitaliseringens effekter på framtida jobb är överdriven. Det finns tid att förbereda några av våra största yrkesgrupper, frågan är hur?
Automatisering innebär teknikutveckling som påverkar våra jobb och yrken. Det kan ske genom förstörelse av smutsiga och farliga jobb eller genom skapande av nya jobb som krävs för att driva de nya tekniska lösningarna eller genom att kvalitativt förändra befintliga jobbs innehåll. På intet sätt är automatisering något nytt, det har pågått i flera hundra år. Men samtidigt innebär automatisering högst nödvändiga produktivitetsvinster för företag och möjligheter att med andra verktyg bekämpa arbetskraftsbristen inom skola och omsorg i Västervik såväl som i övriga Sverige.
För att förbereda några av våra kärnyrken (lärare, ekonomer, vårdpersonal, detaljhandelspersonal) på den teknikutveckling som sker och samtidigt rusta Västervik för att på bästa sätt klara omställningen behöver vi tidigt införa den kunskap som kommer behövas. Vi kan inte längre nöja oss med att ingenjörer och IT-personal tillgodogör sig den senaste tekniken i syfte att uppdatera sin kompetens – kärnyrkena måste också ges möjlighet att ta del av den senaste tekniken oavsett om det handlar om robotar, mjukvara, molnet-tjänster eller digitala hjälpmedel. För några yrken kommer det innebära ett förnyat (och kanske välbehövligt) fokus på kärnuppgifterna, för andra yrken kommer de automatiseringsbara arbetsuppgifterna vara så många att vi talar om en mer fullständig förändring av yrkets innehåll och identitet.
Bristen på personal inom vård och skola är allmänt känd. Här talar vi om kärnyrken i Västervik med stor prognosticerad efterfrågan. Automatisering är i det här fallet en potentiellt mycket positiv omvandlingskraft eftersom de automatiseringsbara arbetsuppgifterna kan pekas ut.
Sammanfattningsvis kan alltså ett proaktivt förhållningssätt förändra hotbilden av automatisering till att bli något positivt för näringsliv och arbetsmarknad. Då gäller det att samverka mellan arbetsgivare och utbildare för att skapa utbildningar som snabbt tar till sig och förmedlar den nya kunskapen. Kunskap som kommer behövas för att göra våra yrken komplementära med automatiseringen.