Livsmedelsproduktionen i Kalmar län skapar sysselsättning. Andelen sysselsatta inom de gröna näringarna – jordbruk, trädgård, skogsbruk – är mycket högre i Kalmar län än övriga Sverige. På Öland sysselsätts nästan 25 procent av de yrkesverksamma inom näringen. På fastlandet har förutom jordbruket skogsindustrin stor betydelse.
Förutom att skapa sysselsättningen bidrar de gröna näringarna också till att bevara och utveckla de natur- och kulturvärden som är kännetecknande för Kalmar län. Områden som Södra Ölands världsarv, Alvaret, Mittlandsskogen, eklandskapet, Emådalen och skärgårdarna ger länet attraktivitet som besöksmål.
Animalieproduktion med främst mjölk och kyckling utgör stommen i länets livsmedelsproduktion. Kvibilleost, Guldfågelns kyckling, Frödinge ostkaka är kända varumärken som produceras i länet. Dessutom utvecklas många småskaliga verksamheter med förädling och gårdsbutiker. Närodlat vinner allt större gehör hos konsumenterna. Länets lantbrukarkår är ytterst kompetenta och utvecklingsinriktade, och här finns en stor potential att bygga vidare på. Även om mjölkföretagen har det svårt just nu.
Förutsättningarna för livsmedelsproduktion är mycket goda, men självklart måste man också beakta och ta hänsyn till den miljöpåverkan som kommer av en ökad produktion. Den så kallade Kalmarandan som ofta omtalas på riksnivå, och som bland annat innebär att myndigheter och näringen har ett nära samarbete i utvecklings- och miljöfrågor, är av stor betydelse för en hållbar utveckling av länets livsmedelsproduktion. En utveckling som måste innebära att bärkraftiga företag tillåts utvecklas utan att natur- och kulturvärden går förlorade eller att miljön försämras.
Svensk livsmedelsproduktion omgärdas av många regler, och det talas ofta om vilka konkurrensnackdelar man har jämfört med EU och världen i övrigt. Djurskyddsregler och miljöhänsyn i jordbruket är faktorer som påverkar lantbrukarnas konkurrenskraft. Men det ger oss också en god djurhälsa, säkra livsmedel och en relativt liten miljöpåverkan från jordbruket sett ur ett internationellt perspektiv. Vi är övertygade om att vi inte ska ändra regelverket bara för att vi ska förbättra konkurrensmöjligheterna och produktionsekonomin. Det borde vara mer lönsamt i det långa loppet, att arbeta med naturen istället för mot den. Framförallt borde mer resurser satsas på att marknadsföra de mervärden vi ha.
Länsstyrelsens uppgift är att stödja en ekonomisk, ekologisk och socialt hållbar utveckling av livsmedelsproduktionen. Vår roll är tydlig när det gäller djurskyddstillsyn, tillsyn och tillstånd enligt miljöbalken, men också att stötta utvecklingen med medel från EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Ta vara på alla möjligheter. Kalmar län behöver sina livsmedelsproducenter.