Det diskuteras mycket att invandrarna kostar samhället pengar och det kan nog vara riktigt. Men det är inte det jag vill ta upp i det här inlägget.
För hur mycket kostar det att hälften av vår mat, 50–60 procent, är importerad från andra länder? Jag efterlyser någon som försöker och törs ta fram siffror rörande detta, jag har nämligen inte hört att några sådana uppgifter är framtagna.
Nu är det dessutom så att det vi satsar på våra invandrare/ asylsökande, de pengarna stannar i alla fall inom landet. Men när vi importerar mat så handlar det om att svensk valuta lämnar landet. Sen är det också en oerhört stor sak att när vi håller oss med egenproducerade livsmedel så skapar det åtskilligt med arbetstillfällen inom landet och landskapet hålls öppet.
Det finns väl i alla fall någon minister som hanterar handelsfrågorna, och om inte det ministeriet klarar att ta fram uppgifterna så finns ju faktiskt både LRF (Lantbrukarnas riksförbund) och SCB (Statistiska centralbyrån) och kanske några fler instanser. Jag utmanar dessa att ta fram siffrorna kring landets totala kostnader gällande matimporten.
Som kuriosa kan jag berätta att jag som tonåring fick uppleva när Hitler startade Andra världskriget. Trots avspärrningar och dåliga resurser klarade vi ändå av att försörja medborgarna med livsmedel, tack vare att vi då var i princip självförsörjande.
Min far ansvarade för ransoneringskorten i ett mindre område och visst var det lite knapert ibland, men vi höll trots allt en vettig matstandard och man fick alltid ut det man enligt kupongerna hade rätt till.
Jag undrar hur det skulle fungera i motsvarande situation i dag.