Välj svenskt till påsk

Ägg. Välj svensk mat på påskbordet!

Ägg. Välj svensk mat på påskbordet!

Foto: Ulrika Johansson

Debatt2016-03-19 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Påskhelgen närmar sig med stormsteg och traditionsenligt hamnar helgmaten i fokus hos de flesta. Många unnar sig gärna lite extra god mat. Vi svenskar lever i en priviligierad del av världen när det gäller tillgång till och variation av mat. Den förmånen bör vi förvalta genom att göra säkra och kilmatsmarta val när vi planerar våra påskmiddagar!

Dina matval bör grundas på en omtanke om våra djur och vår natur. Svenska grisar får exempelvis behålla sin knorr, vilket är en symbol för att de har det bra. Vidare är Sverige det enda landet som har krav på att mjölkkor ska gå ute på sommaren, vilket medför att djuren mår bättre. I Sverige får värphönsen behålla sin näbb, medan man klipper av den i de flesta andra länder.

Dina val bör också präglas av att du ska kunna känna dig trygg med att maten du äter är säker och kontrollerad. Sverige är det land i EU som använder minst antibiotika till sina djur och svenska lantbrukare använder minst växtskyddsmedel i hela Europa. När du väljer svenska kycklingar och ägg till påsk, kan du känna dig trygg med att de är fria från salmonella.

Smarta matval handlar också om ha ett långsiktigt tänkande. Svensk livsmedelsproduktion genererar både arbetstillfällen och skatteintäkter, vilket är positivt för hela samhället. Lantbrukarna bidrar till att skapa ett hållbart samhälle genom att bruka och odla så att skog och mark hålls öppna, betande djur hjälper till att bevara den biologiska mångfalden, och livsmedelsproduktionen håller landsbygden levande genom att den skapar underlag för servicenäringar som exempelvis butiker, verkstäder och hantverkare på landet.

All livsmedelsproduktion genererar klimatpåverkan, men när du väljer svenska livsmedel gör du ett klimatsmart val. Exempelvis ger svensk mjölkproduktion 44 procent lägre växthusgasutsläpp per kilo mjölk än världsgenomsnittet och de svenska utsläppen från nötköttsproduktion är cirka 30 procent lägre än medelvärdet för den globala produktionen. Vidare består endast två procent av svenska mjölkkors mat av soja, vilket är 25 procent lägre än det europeiska genomsnittet. Dessutom är 100 procent av den soja som Sveriges bönder köper certifierad och på så sätt driver det svenska lantbruket inte på skövlingen av regnskog. När du väljer svensk påskmat tar du därför även ansvar för att minimera livsmedelsproduktionens globala miljöpåverkan.

När du väljer svensk mat gör du alltså både ett smart val för din egen skull, samtidigt som du möjliggör att svensk livsmedelsproduktion finns kvar och kan trygga landets framtida livsmedelsförsörjning. När vi ska handla mat inför påskmiddagarna, kommer vi självklart att välja produkter som har producerats av svenska lantbrukare. Min förhoppning är att även du väljer att fira en säker och klimatsmart påsk!

Läs mer om