I två VT-ledare har Jakob Styrenius gett sin bild av utmaningarna för kommunens näringsliv. Han menar att det, trots en god utveckling, skulle kunnat utvecklats ännu bättre om det inte fanns en kvardröjande patriarkal brukskultur hos oss medborgare. Vidare verkar han mena att det kanske största hindret för det lokala näringslivets utveckling är att kommunen ofta felaktigt medverkat i stora enskilda ”högriskprojekt” på grund av att ”politiker drabbas av berusning”. Han skriver att kommunen har tagit risker och investerat skattemedel på ett sätt som inte är försvarbart. De projekt han nämner är Holiday Club/ Gertrudsvik, Gotlandsbåten och Slottsholmen.
Som kommunalråd då dessa projekt startade vill jag påminna läsarna om några fakta. Såväl Holiday Club/ Gertrudvik som Slottsholmen är projekt som krävt planändring. I Sverige har vi kommunalt planmonopol, av det följer att kommunen automatiskt tar en viktig roll i den här typen av projekt. Alla nämnda projekt avser besöksnäringen. En expansiv bransch, och där det ingår i kommunens strategiska plan att stärka dess lokala roll. De fullmäktigebeslut som behövdes för projekten togs av en bred politisk majoritet. Det finns alltså fullständigt legitima och logiska skäl för den roll kommunen spelet, annat än Styrenius tal om projektens storlek och berusning. Det bör också noteras att den gängse betydelsen av ”investera” är att någon betalar för att bli ägare av en tillgång. I inget av de aktuella projekten har kommunen haft något ägande.
Det är däremot korrekt att de ofta mycket höga förväntningarna inte i alla delar infriats. Men kommunen kan ändå uppvisa påtagliga resultat av nedlagt arbete. Holiday Club ingick som en av flera delar i exploateringen av området Gertrudsvik. Även om just HC inte byggts, så har områdets planläggning möjliggjort byggandet av bostäder åt hittills kanske tvåhundra personer, samt att kriminalvårdens verksamhet kunde behållas i Västervik med drygt 250 anställda. Gotlandsbåten har i år transporterat cirka 60 000 passagerare via Västervik. Senast vi hade trafik på Visby var säsongssiffran 38 000. På Slottsholmen ersätts äntligen den i flera år tomma restaurangen med en ny byggnad. Jag har därför väldigt svårt att se att kommunens medverkan verkligen skadat näringslivet i Västervik, något som Styrenius hävdar.
Det i mina ögon allvarligaste i Styrenius inlägg är dock när han i samband med Holiday Club skriver följande ”…kommunalråd satte sig i företagets knä och drev förhandlingar åt dem mot tredje part”. Jag var då ansvarigt kommunalråd. Om jag inte missförstår honom så är det här en direkt anklagelse om att jag skulle missbrukat mitt kommunala förtroendeuppdrag. Här vill jag att han omedelbart preciserar vilken förhandling som avses samt namnger de parter han syftar på, så jag får möjlighet att bemöta hans oerhört allvarliga anklagelse.
Fotnot: Jakob Styrenius svarar i en ledare i morgon.