Vård viktigare än straff

Landstingsråd. Jessica Rydell (MP) (bilden) sluter upp bakom sin partikamrat Anna Bodjo i narkotikadebatten.

Landstingsråd. Jessica Rydell (MP) (bilden) sluter upp bakom sin partikamrat Anna Bodjo i narkotikadebatten.

Foto: Ilkka Ranta

Debatt2016-01-26 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Malin Sjölander (M) med flera, VT 160115. Vi vill hjälpa fler människor från drogmissbruk och vi vill få ner de alldeles för höga drogrelaterade dödsfallen i Sverige. Missbruk är en sjukdom, och sjuka människor ska få vård inte fängelsestraff.

Och låt oss nu vara mycket tydliga: Nej. Vi är inte för legalisering av narkotika. Nej. Vi är naturligtvis heller inte för en fri handel med droger. Att låta påskina detta är ett ohederligt misstänkliggörande som inte hör hemma i en så viktig debatt som drogdebatten borde vara.

Det vi vill ha är en avkriminalisering av bruket/ missbruket av droger. Helt i linje med FN:s tre narkotikakonventioner, som förespråkar prevention, vård och behandling före bestraffning av användaren.

Sverige har också skrivit på FN-konventionen, men också gjort ett tillägg i vår lagstiftning som ligger utanför konventionens anda, nämligen att själva droganvändandet är straffbart. Straffsatserna är också ganska högt satta, och vi hamnar i samma liga som Thailand, Kambodja och Indonesien i en internationell jämförelse.

Den förra regeringen gav dessutom polisen direktiv om att bekämpa droganvändare genom att ”övervaka, störa och lagföra”. Konsekvensen blir alltså man har satsat på att bekämpa ringa narkotikabrott istället för att stävja försäljning och olaglig införsel.

En mycket olycklig prioritering, som dessutom visat sig helt verkningslös. Den avskräckningseffekt hos framförallt unga som var tänkt har uteblivit enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Däremot riskerar denna bestraffande politik medföra att färre missbrukare söker hjälp och vård. För det är ju så att man i samma ögonblick man eftersöker vård också erkänner att man är kriminell…

Missbruk är en sjukdom och ska behandlas – inte bestraffas. Dagens lagstiftning motverkar detta, vilket är djupt olyckligt. Narkotikadödligheten är mer än fyra gånger så hög i Sverige som i genomsnittet i EU och den ökar. Enligt Socialstyrelsens statistik dog 330 personer till följd av droger 2006. 2014 var siffran 765.

765 personer – det är mer än två dödsfall om dagen. Det är skrämmande och det är det vi måste få bukt med, det är om det vi borde prata. Vår övertygelse är att vi måste börja se missbruket som den sjukdom det är. Samhället måste kunna vara starkt och erbjuda denna svaga grupp vård och hjälp.

Läs mer om