Under det sista halvåret har det varit en hel del turer inom politiken vad gäller Västerviks sjukhus. Den politiska majoriteten (S, MP samt V) flyttade kirurgin vad gäller ändtarmscancer till Kalmar trots att Västerviks sjukhus har tre ackrediterade ändtarmskirurger medan Kalmar helt saknar dessa specialister.
Beslutet togs i landstingsstyrelsen av alla partier, utom Liberalerna och Sverigedemokraterna som protesterade den 30 mars i år. En konsekvensanalys skulle göras. Man beslutade att skjuta på beslutet tills analysen var gjord. Efter landstingsstyrelsens möte beslutar majoriteten att beslutet redan tagits på tjänstemannanivå och skall genomföras utan hänsyn till konsekvensanalysen.
Förutom detta skall all njurcancerkirurgi utföras i Kalmar. Man har förvisso givit Västervik ansvaret för njurstensbehandling men detta är en klen kompensation. Vad tänker man centralisera nästa gång? Fortsätter detta kommer Västerviks sjukhus att systematiskt medmonteras.
Revisionen har redan för tio år sedan påpekat att den palliativa vården är ojämnt fördelad i länet med stor övervikt för Kalmar sjukhus. Detta har ännu inte åtgärdats.
Det är lika oroande att vårdplatssituationen på medicinkliniken har minskats med 24 procent på Västerviks sjukhus. I Oskarshamn minskade vårdplatserna med tio procent och i Kalmar med åtta procent.
I Västervik är det 18 platser av 66 som försvunnit. Initialt trädde detta i kraft den 12 september och skulle vara fram till 1 november. Idag vet vi att det är förlängt till årsskiftet. Misstanken är dock stor att det kan bli en permanent neddragning.
Demografiskt vet man att andelen pensionärer blir allt större och att vi blir allt äldre. Kraven på sjukhuset kommer att öka. Varför skall en sjuk pensionär få sämre vård i norra Kalmar län än i den södra?
Jag anser att om man är vald politiker för Västervik i landstinget, förutsätter jag att man arbetar för att trygga vården för patienterna i norra Kalmar län, genom att behålla och utveckla resurser vi har.
Oavsett om det gäller sjukhuset eller den öppna vården måste politiker från norra länet bevaka att invånarna i norra länsdelen får lika bra vård som de i söder. Det är anmärkningsvärt att de lokala partierna i Västerviks kommun inte agerar mer i denna fråga. Varför?
Västerviks-Tidningen förutsätts bevaka och granska politiken och belysa olika beslut. Jag anser att tidningen mera noggrant kan följa och sammanfatta olika beslut från landstingsstyrelse och fullmäktige och att framförallt kommentera och redovisa effekterna av olika beslut för sjukhuset och primärvården samt vilka partier som röstar för och emot.
Det är viktigt att varje kommun- och landstingsinvånare kan följa det politiska spelet under valperioden och inte bara lyssna till valfläsket i valtider. Det är det sammanlagda arbetet under en valperiod samt resultatet av detta, som ligger till grund för om personen skall bli omvald.