Värna Sveriges säkerhet

Jas. En del av vår säkerhet.

Jas. En del av vår säkerhet.

Foto: Anders Wiklund / TT

Debatt2016-04-23 06:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige måste ta ett helhetsgrepp för att hantera den nya allvarliga säkerhetspolitiska hotbilden.

Världen är idag betydligt mer osäker och orolig än på länge. Sveriges säkerhetspolitiska agerande måste vara realistiskt och beslut måste styras av en vilja att se utmaningarna - och dimensionera svaren därefter. Därför bör en ny försvarsberedning kallas in. Även de hot som radikalisering och terrorism innebär, såväl i Sverige som internationellt, bör ingå i en bredare bedömning.

Redan nu, mindre än ett år sedan riksdagen antog landets senaste försvarsbeslut, utmanar nya och förändrade hot Sveriges militära och civila beredskap, och därmed säkerheten och tryggheten i samhället. Det gör att vi måste stärka vårt samlade militära och civila försvar. Dagens inriktning bygger också delvis på analyser och materialinhämtande gjorda av den dåvarande försvarsberedningen för drygt fyra år sedan. Mycket har hänt sedan dess!

Sverige måste därför ta ett helhetsgrepp för att möta den nya säkerhetspolitiska hotbilden. En försvarsberedning där regeringen och riksdagens partier kan samråda om landets säkerhets- och försvarspolitik bör omgående kallas in och ges ett nytt, bredare och modernt uppdrag att förbereda nästa försvarsbeslut.

Europeiska städer, människor och familjer har drabbats av fruktansvärda terrordåd. IT-attacker har också riktats mot svenska medier, demokratins kärnvärden om öppenhet och det fria ordet. Såväl Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps senaste rapport som säkerhetspolisens årsbok visar på behovet av en bredare analys av de nya hot som Sverige möter.

Det ryska agerandet mot Ukraina har ställt den europeiska säkerhetsordningen på ända. Den ryska militära förmågan har stärkts. Militära incidenter har blivit vardag i Östersjöregionen. Säkerhetspolisen har pekat på att det finns ett växande underrättelsehot och att ett intensivt informationskrig bedrivs från rysk sida.

Att inte använda den breda politiska förankringen eller den tillgång till sakkunskap från en lång rad områden som en ny försvarsberedning innebär är att försvaga Sveriges möjlighet att möta nya hot och risker.

Vi vill att den kommande försvarsberedningen ska gå ett steg längre och på allvar se hur militären och det civila samhället kan utvecklas och samarbeta bättre. Vi måste ständigt ompröva och analysera utvecklingen. Vägen till målet – att värna Sveriges säkerhet med egen förmåga och i samverkan med andra – måste ständigt uppdateras.

Läs mer om