Värt besväret att vara med i a-kassan?

Förra året gick nästan 270 000 personer med i en a-kassa. Bra att många försäkrar sin inkomst, även om jag givetvis hade önskat att man hade valt att gå med av andra anledningar än en pandemi.

"Att behöva vänta länge på a-kassan gör de arbetslösas redan svåra situation om möjligt ännu svårare".

"Att behöva vänta länge på a-kassan gör de arbetslösas redan svåra situation om möjligt ännu svårare".

Foto: Bertil Ericson / TT

Debatt2021-02-17 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men är det värt besväret, att vara med i en a-kassa? Högst tveksamt, om man ska tro media. Regeringen har dessutom skjutit till 100 miljoner till a-kassorna för att vi ska kunna hantera den ökande arbetslösheten. Att behöva vänta länge på a-kassan gör de arbetslösas redan svåra situation om möjligt ännu svårare. Sedan pandemin slog till i mars har arbetslösheten ökat kraftigt och vi har kunnat läsa om långa handläggningstider hos a-kassorna.

Det stämmer att a-kassorna fått flera arbetslösa medlemmar, vilket innebär fler ärenden att hantera. Vi har anpassat vår organisation för att kunna korta handläggningstiderna så mycket som möjligt. Av de 100 miljoner regeringen sköt till har vi fått en procent, som vi bland annat använt till övertidsinsatser. I december låg vi i snitt på fem veckors handläggningstid. Många får sin ersättning betydligt fortare, men tyvärr behöver några vänta längre. 

Så hur är det egentligen, funkar a-kassorna? Mitt svar är ja. De allra flesta av våra medlemmar uppfyller reglerna och får ersättning. Tillsynsmyndighetens granskningar av a-kassorna visar på god kvalitet. Innebär det att vi därför är nöjda med hur det har sett ut under pandemin? Jag känner att vi har gjort vårt allra yttersta och administrerat försäkringen med fortsatt god kvalitet och rimliga handläggningstider. Vi kommer fortsätta arbeta för att våra medlemmar ska få sin ersättning så fort som möjligt. Vi kommer också fortsätta att arbeta för att alla ska försäkra sin inkomst.