Vart tar vi vägen om kriget kommer?

På måndag testades ”Hesa Fredrik” eller VMA (Viktigt meddelande till allmänheten)-signalen, samtidigt som MSB gick ut med information om vad vi ska göra i ett skarpt läge.

Skribenterna konstaterar att det är ont om skyddsrum i södra kommunen och efterlyser mer information från kommunen om hur man ska agera i händelse av krig eller kris.

Skribenterna konstaterar att det är ont om skyddsrum i södra kommunen och efterlyser mer information från kommunen om hur man ska agera i händelse av krig eller kris.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2022-03-10 06:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

MSB har även en skyddsrumskarta på sin sajt. Den som har ett skyddsrum i sin fastighet ansvarar för det skyddsrummet. Kommunen har inget generellt ansvar för skyddsrum. Kommunen ansvarar bara för de skyddsrum som finns i kommunens egna fastigheter.

Vi kan konstatera att det är i stort sett tomt på skyddsrum i hela södra kommunen.

För Miljöpartiet är den viktigaste tanken att upprätthålla ett robust fredligt samhälle, men även att skydda medborgare och människor om det blir ett skarpt läge.  

Vi har i årtal påtalat hur kärnkraftverk kan förvandlas till en fara för alla både vid olycka och/eller vid anfall som strategiskt terrormål. Västerviks södra kommundelar är i extra utsatt läge med sin närhet till OKG.

Vi ställer oss frågan: Var tar skoleleverna i Ankarsrum och Blackstad skydd? Är det vettigt att det bara finns skyddsrum i Hallingeberg och Hjorted – trots att vi befinner oss i en extra riskzon? Miljöpartiet vill ha svar på dessa frågor.  

Långsiktigt vill vi ställa om samhället så vi blir robusta i egenförsörjning av både mat och energi. För oss är det bättre att vara beroende av en lokal bondes koskit för bränsle till biogas än på den import av fossil olja, gas och uran från olika regimer vars krigskassa växer i samma takt som de exporterar.  

Omställningen är alltså även en direkt försvarspolitisk fråga – att hushålla med energi!

Vi i Miljöpartiet vill ha vindkraft och sol-el och dessutom utveckla energilagringen. Ingen kan strypa leveransen av vind och sol – det är fria nyttigheter som inte driver klimatförändringar.

Tillbaka till landsbygdens säkerhet. Här och nu efterlyser vi konkreta svar och åtgärder: Vad ska befolkningen på landsbygden göra när det blir skarpt läge? Hur kan skolor skydda barn som samlas där? Här är en hemläxa för Västerviks kommun och MSB att utveckla rutiner och uppdatera skyddsrumskartan så alla i Västerviks kommun är trygga, och ha särskilt fokus på att vara rustat vid en kärnkraftsincident med radioaktivitet. Det finns politiska krafter som i sin kärnkraftsiver vill tona ner dessa risker och inte tala om dem.  Med kriget i Ukraina och reella hot från Putin om att bruka kärnvapen, blir frågan skrämmande aktuell.

Faran är i Sverige än så länge inte konkret. Det ger oss tid, tid som vi kan använda för att förbereda oss. Tid för att kommunen kan gå ut med konkret och begriplig information för hela kommunens invånare – i såväl stad som landsbygd.