VÀstervik en avstjÀlpningsplats för vindkraft

Turism, livsmiljö och stora naturvÀrden hotas av planerade vindkraftverk, tycker skribenterna som nu vill fÄ politikerna att vakna.

FÄgelklubben oroas över effekterna av de planerade vindkraftverken. I dag kan man ibland se ovanliga fÄgelarter pÄ nÄgra av platserna, som lappuggla.

FÄgelklubben oroas över effekterna av de planerade vindkraftverken. I dag kan man ibland se ovanliga fÄgelarter pÄ nÄgra av platserna, som lappuggla.

Foto: Kollage/TT

Debatt2021-02-24 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

VĂ€stervik Ă€r en turistkommun av rang inte minst genom en oslagbar skĂ€rgĂ„rd. Kommunen Ă€r den till ytan största i södra Sverige med en rik och varierad natur, inte minst i inlandet som delvis Ă€r glest befolkat och dĂ€rmed ger utrymme för ”vildmarksarter” som berguv och tjĂ€der. 

Det Ă€r ingen tillfĂ€llighet att kommunen hyser cirka 40 par hĂ€ckande havsörnar och cirka 20 par berguvar.  Det kommer att röra sig mĂ„nga oerfarna ungar av dessa arter i kommunen efter att de blivit flygga och hur mĂ„nga av dessa ska bli vindkraftsoffer?

BĂ„de turismen, bofastas livsmiljö och stora naturvĂ€rden hotas nu av en industriexploatering i stor skala. Vindkraftsbolag kastar sig över kommunen för att bygga stora cirka 250 m höga monsterkraftverk. Företaget Statkraft har i södra delen av kommunen (Hjorted) velat bygga 36 kraftverk, men tillstĂ„nd har nu ”bara” givits för 16 verk, efter ett omfattande inventeringsarbete av Tjust FĂ„gelklubb. Föreningen har överklagat beslutet, som nu ligger hos Mark- och Miljödomstolen. 

Tekniska verken planerar att bygga vindkraftverk vÀster om Ankarsrum i ett sjörikt omrÄde med bland annat hÀckande storlom och fiskgjuse. HÀr finns ocksÄ goda bestÄnd av tjÀder och orre. Liksom Tribbhult Àr omrÄdet i stort sett obebyggt och dÀrför slipper Tekniska verken brottas med protester frÄn boende. NÀrliggande byar kommer dock att pÄverkas starkt, men dÀr kÀnde man inte alls till planerna, nÀr vi visade karta över omrÄdet hÀromdagen. Vi har pÄtalat att omrÄdet Àr totalt olÀmpligt med tanke pÄ fÄgellivet, men företaget gÄr vidare med vindmÀtningar och nu MKB-inventeringar. Risken Àr att om man inte stoppar planerna tidigt, tycker man att man mÄste gÄ vidare pÄ grund av de investeringar som gjorts.

I nordvĂ€stra delen av kommunen runt sjön Spillen planerar statliga Vattenfall ytterligare vindkraft. Även hĂ€r handlar det om ett glesbefolkat omrĂ„de med stora möjligheter att uppleva vildmarksnatur. OmrĂ„det besöks flitigt av fĂ„gelklubbens medlemmar med god chans att fĂ„ uppleva sparvuggla, pĂ€rluggla och till och med lappuggla. Den senare har setts flera gĂ„nger i omrĂ„det och en misstĂ€nkt hĂ€ckning noterades 2019. En sĂ€ker och lyckosam hĂ€ckning konstaterades nĂ„gra Ă„r tidigare söder om det tĂ€nkta kraftverksomrĂ„det. TjĂ€der och jĂ€rpe Ă€r tvĂ„ andra arter som man har möjlighet att fĂ„ se hĂ€r. Kungsörn ses Ă„rligen och omrĂ„det Ă€r kanske kommunens troligaste för etablering av hĂ€ckande kungsörn.

Som om det inte vore nog med dessa mardrömslika projekt, ryktas det om planer att bygga vindkraft vid Överum! I södra delen av kommunen finns dessutom redan beviljade tillstĂ„nd för kraftverk i Lebo och Lervik. Vad Ă€r nĂ€sta projekt? Om dessa planer blir verklighet Ă€r det nog inte möjligt att slippa se dessa jĂ€ttemonster pĂ„ mĂ„nga stĂ€llen i kommunen, om ens nĂ„got.

Tjust FĂ„gelklubb har hittills varit ganska ensamt om att kĂ€mpa mot omvandlingen av naturen till ett industrilandskap. Bland annat var vĂ„rt arbete avgörande för att det inte nu stĂ„r vindkraftverk pĂ„ södra sidan av Syrsan öster om HelgenĂ€s. Nu verkar fler och fler inse vidden av den katastrof som hotar. Det Ă€r dags Ă€ven för politikerna i VĂ€stervik att inse vad det handlar om och utnyttja det kommunala vetot. Ett veto som för övrigt riskerar att avskaffas efter vindkraftslobbyns envetna pĂ„tryckningar. 

Politiker i VĂ€stervik – vakna upp!