Vem vilseleder vem i tandvÄrdsbranschen?

Vem vilseleder vem? TandlÀkare fÄr visst ta bort rotfyllda tÀnder!

Enligt debattörerna stÀmmer inte informationen om att tandlÀkare inte fÄr dra ut rotfyllda tÀnder, och de Àr kritiska till att tandlÀkare kan vilseledas dÄ informationen Àr snÄrig.

Enligt debattörerna stÀmmer inte informationen om att tandlÀkare inte fÄr dra ut rotfyllda tÀnder, och de Àr kritiska till att tandlÀkare kan vilseledas dÄ informationen Àr snÄrig.

Foto: Tore Meek

Debatt2022-11-19 08:17
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

För mÄnga Àr det omöjligt att hitta en tandlÀkare som tar bort en rotfylld tand dÄ tandlÀkare hÀvdar att det inte Àr tillÄtet. NÄgra sÄdana förbud har TandhÀlsoförbundet (Tf) inte kunnat hitta. NÀr Tf eller enskilda patienter frÄgar Socialstyrelsen och IVO pÄstÄr de ocksÄ att det inte finns nÄgot sÄdant förbud.

ÄndĂ„ fortsĂ€tter patienter ringa Tf dĂ„ de inte hittar tandlĂ€kare som Ă€r villiga att ta bort rotfyllda tĂ€nder. Detta trots att patienten önskar det och har besvĂ€r av tanden. 

Möjligen har Socialstyrelsen i sina riktlinjer vilselett tandlĂ€karna, eftersom rekommendationerna dĂ€r Ă€r att inflammerade tĂ€nder ska rotfyllas och om rotfyllningen misslyckas ska den göras om. 

Tf har varit i kontakt med Socialstyrelsen angÄende tandvÄrdens riktlinjer och efter det har det tillkommit en mening om att ett alternativ till rotfyllningar Àr att extrahera tanden. Men den meningen kan vara svÄr att hitta och dÀrför behöver Socialstyrelsen förtydliga detta.

Som det nu Ă€r vilseleds tandlĂ€karen, vilket leder till att patienten inte fĂ„r rĂ€tt behandling. Patienter som inte fĂ„r hjĂ€lp gĂ„r i vĂ€rsta fall kvar med smĂ€rta, trötthet med mera. Andra söker tandlĂ€kare som trots allt Ă€r beredda att ta bort tanden.  I bĂ€sta fall hittar de en i Sverige, annars behöver de Ă„ka utomlands, till exempel till Tyskland. 

Tf organiserar patienter i tandvÄrden och har som uppgift att bevaka patientens rÀttigheter och det handlar bland annat om att ha möjlighet att vÀlja vÄrd och behandling.

DÀrför reagerar vi dÄ en myndighets rekommendationer Àr vilseledande och tvetydiga!