För att öka kvaliteten inom äldreomsorgen är tillgången till kompetent och utbildad personal avgörande. Idag är dock bristen på yrkesutbildad personal stor och har medfört att arbetsgivare i hög utsträckning tvingats visstidsanställda personal utan yrkesutbildning för att kunna bemanna äldreboenden, serviceboenden och hemtjänst. Med lappande och lagande i scheman får man ihop en verksamhet som går runt. Visstider, deltider och delade turer riskerar att påverka personalens arbetsmiljö negativt och leda till sämre kvalitet inom äldreomsorgen. För att öka kvaliteten är det viktigt att fler får möjlighet att utbilda sig till undersköterska, men också att fler män och kvinnor ser en framtid och blir kvar inom yrket.
Regeringen har i budgetpropositionen för 2017 investerat i 10 000 utbildningsplatser riktat till personer som idag arbetar på tidsbegränsade kontrakt inom äldreomsorgen men som saknar relevant yrkesutbildning. Utbildningsplatserna fördelas över fyra år och kan totalt komma att innebära ett kompetenslyft för 20 000 personer inom äldreomsorgen.
I en tid då välfärden har stora kompetensbehov kan extratjänster och andra anställningsstöd användas för att få enklare uppgifter på äldreboenden utförda. Det kan handla om att personer kan bidra med extra närvaro, en extra promenad eller en extra utflykt. Dessa anställningar ersätter aldrig behovet av yrkesutbildad personal, utan ska ses som en extraresurs. Parterna har tidigare uttryckt oro för att extratjänsterna inte fungerar i redan pressade organisationer. Regeringen har lyssnat på den oron och inför nu förbättringar av extratjänster för att de bättre ska fungera i äldreomsorgen. Det handlar om ett förstärkt handledarstöd och ersättning till 100 procent av en heltidsanställning. Med dessa förändringar är parterna överens om att anställa personer på extratjänster inom äldreomsorgen och vilket avtal som ska gälla för de personer som anställs.
Detta löser inte hela äldreomsorgens rekryteringsbehov, utan ska ses som två ytterligare pusselbitar för att förbättra äldreomsorgen. I våras kom parterna överens om att tillsammans arbeta för heltid som norm samt en särskild lönesatsning på undersköterskor. Regeringen har också tagit ansvar genom att tillföra kommunerna tio miljarder årligen. Ytterligare två miljarder per år har tillförts för ökad bemanning specifikt inom äldreomsorgen. Ett nytt investeringsstöd har också införts för nyproduktion av bostäder för äldre. Med dessa satsningar har vi tagit viktiga steg mot en äldreomsorg där fler äldre får den omsorg de behöver.
Kvaliteten i äldreomsorgen blir aldrig bättre än de förutsättningar personalen har för att ge den äldre den goda vård och omsorg de behöver.