Viktig rätt att ifrågasätta

Debatt2015-03-27 06:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi måste ha respekt för de som tänker och agerar olika och utnyttjar sina medborgerliga rättigheter. Vi lever i en demokrati där det borde ses som en tillgång i samhället och i den allmänna debatten att någon tänker olika, agerar annorlunda och ifrågasätter det som sker.

Våra makthavare följer ju inte alltid de lagar och förordningar som vi tillsammans byggt upp. Detta har vi särskilt märkt här i Västervik där kommunen i ett flertal fall blivit dömt i domstol för olagligheter. Dessa våra lagar och förordningar utgör ju själva fundamentet i ett civiliserat samhälle. Ett respektfullt och transparent samhälle där politiker och tjänstemän i offentliga verksamheter dagligen ansvarar för sitt arbete inför medborgarna. Ett samhälle där var och en som anser att detta missköts och påtalar detta offentligt skall respekteras och behandlas enligt de normer och den moral som symboliserar just ett civiliserat medborgarvänligt samhälle.

Detta sker inte alltid. Medborgare som påtalar oegentligheter utsätts ofta för personliga trakasserier. Att ha synpunkter och debattera en sakfråga kräver många gånger en insikt och en kännedom om många olika faktiska och komplicerade förhållanden. Att däremot angripa människor genom att häva ur sig personligt nedvärderande och trakasserande kommentarer är betydligt lättare.

Här har våra lokala makthavare ett stort ansvar. Före detta kommunalrådet Harald Hjalmarsson uttalade när Slottsholmenprojektet överklagades att det var "några bittra människor som bara kastar grus i maskineriet och som ägnar sig åt personliga vendettor". När det nu framkommer kritik mot att makten i Västerviks kommun alltmer koncentreras till vår kommunstyrelse så gör nu det nuvarande kommunalrådet Tomas Kronståhl ett liknande uttalande och säger att den som påtalar detta "verkar ha något personligt problem".

Dessa uttalanden av våra högsta kommunala företrädare är helt förkastliga. Detta har Västerviks-Tidningens ledarskribent Joakim Tholén och nu även Kennth Hardy Axelsson på senaste kommunfullmäktigemötet uppmärksammat och båda kräver skärpning. Kommunalråden lägger i och med dessa uttalanden också ribban för hur man vill att allmänheten skall reagera och svara.

Om vi skall föra samhällsutvecklingen framåt så måste vi försöka skapa ett debattklimat där våra oliktänkare respekteras för sina åsikter, sitt ställningstagande, blir bemötta i sak och inte personligt påhoppade. En utveckling som skulle kunna få en kommun att blomma och formas till ett lokalsamhälle som vi människor med vår intellektuella förmåga egentligen redan borde ha. Tillsammans borde vi kunna åstadkomma detta. Tillsammans borde vi faktiskt egentligen kunna åstadkomma precis vad som helst.

Läs mer om