Viktigt laga mat på plats

Debatt2015-09-19 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har gjorts uträkningar i andra kommuner om vad som är mest lönsamt, att laga maten på plats eller anlita storkök? Ska skolor, förskolor och äldreomsorgen ha tillagningskök eller mottagningskök?

Slutsatsen har varit att tillagningskök alltid är ekonomiskt försvarbart. Fördelarna är många, man kan styra inköpen på ett bättre och billigare sätt. Man kan frysa in och använda rester och minska spillet (inte sådant som varit upplagt på serveringsvagnar) och anpassa matsedeln efter tillgången.

Miljön gynnas också genom att behovet av att transportera maten mellan olika institutioner försvinner, både miljömässigt och ekonomiskt. Det blir också mer trivsamt när dofterna av hemlagad mat och nybakat bröd sprids i lokalerna där människorna vistas, aptitnerven retas och matlusten väcks.

Kan man också aktiveras genom att vara delaktig i matsedeln och kanske också på något sätt vara aktiv i tillagningen växer välbefinnandet.

Politiker och tjänstemän har inte alltid av förståeliga skäl samma kunskap om olika områden. Innan ni beslutar, som i den nuvarande debatten som handlar om maten till äldreomsorgen, ta reda på fakta, ställ dem mot varandra, räkna på ekonomin, lyssna på andra kommuner, så kommer ni säkert att med ett rungande jaa besluta om att behålla och införa mer tillagningskök på institutionerna.

Läs mer om