Viktigt satsa på järnvägen

Tjustbanan. Järnvägen är viktig både för Västervik och resten av länet.

Tjustbanan. Järnvägen är viktig både för Västervik och resten av länet.

Foto: Karin Hertz

Debatt2015-11-11 04:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu planerar Sverige för det här seklets kanske största infrastrukturprojekt, Sverigebygget/ Sverigeförhandlingarna för flera hundra miljarder kronor. Dessa höghastighetståg ska köra 320 kilometer i timmen mellan Stockholm, Göteborg och Malmö.

För att denna gigantiska infrastruktursatsning även ska bli en angelägenhet för områdena utanför de tre storstäderna och för att nå ett tillräckligt resandeunderlag, krävs det infrastruktur för matartrafik. Här är bland annat Tjustbanan och Stångådalsbanan strategiska linjer till höghastighetsbanan.

Ett effektivt och hållbart transportsystem krävs för företagande, för fler jobb och för minskad klimatpåverkan, det vill säga för hållbar tillväxt i hela landet. För företagens rekryteringsmöjligheter och människors tillgång till arbete inom rimlig pendlingstid krävs det en väl utbyggd infrastruktur med snabba transporter. För att skapa större och stabila arbetsmarknadsregioner är tågtrafiken oslagbar.

Tjustbanan och Stångådalsbanan har anslutning till fyra hamnar inom vår region. Till och från Södra Skogsägarnas skogskombinat i Mönsterås går dagligen ett par turer med gods. Södra har uttalat starkt intresse av att transportera mer på järnvägen, bland annat för sin råvaruförsörjning från Smålands inland och södra Östergötland. En annan av länets största arbetsgivare, Scania i Oskarshamn, har planer på att flytta över godstransporter från väg till järnväg. Utöver dessa har flera andra företag uttalat att järnvägen är viktig för företagens konkurrenskraft och tillväxt.

Målet för Tjustbanan och Stångådalsbanan är elektrifiering och upprustade banor som klarar interregional persontrafik i 200 km/timme och med anslutning till den planerade höghastighetsbanan i Linköping.

Ett delmål, som bör uppnås inom de allra närmaste åren, är fungerande arbets- och studiependling på sträckorna Västervik-Linköping, Hultsfred-Vimmerby-Linköping samt Hultsfred-Högsby-Blomstermåla-Kalmar. Omedelbara insatser krävs också för att möjliggöra ökad godstrafik på dessa linjer. Därför är det otroligt viktigt att Trafikverket fullföljer det avtal på 200 miljoner som tecknades med berörda kommuner samt Regionförbunden i Kalmar och Östergötlands län 2010. Även för staten bör det vara en självklarhet att avtal ska hållas.

För att uppnå ett effektivt och hållbart järnvägssystem på Tjustbanan och Stångådalsbanan med anslutning till höghastighetstågen i Linköping, krävs det en upprustning som är beräknad till drygt tre miljarder kronor. Det är mycket pengar men dock mindre än en procent av infrastrukturprojektet för höghastighetstågen mellan Stockholm–Göteborg och Malmö.

Vi anser att det här är en prioriterad framtidssatsning som måste planeras in i Trafikverkets kommande infrastrukturplaneringen. Det förutsätter också att infrastrukturminister Anna Johansson, regeringen och riksdagen är beredda att ta med sydöstra Sverige i planeringen för framtiden.

Läs mer om