Att arter försvinner Àr ett hot Àven mot oss, arten mÀnniska. Klimathotet, ocksÄ orsakat av oss, Àr Àven det ett hot mot den biologiska mÄngfalden, men vi kan inte rÀdda klimatet genom att offra biologisk mÄngfald.
Vi i Sverige lever med en livsstil som motsvarar en tillgÄng pÄ nÀrmare fyra jordklot. För att fortsÀtta sÄ hÀr behöver vi alltmer energi. Naturen mÄste anpassa sig efter oss. DÀrför avverkar vi mer skog i allt större hyggen och sÀtter upp allt fler och allt högre vindkraftverk. Tack vare mer energi vill vi i framtiden förflytta oss med elbilar utan koldioxidutslÀpp, flyga till Thailand med elflygplan minst tre gÄnger om Äret och shoppa i London minst en gÄng i mÄnaden. Det finns ingen anledning att spara pÄ energi, den Àr ju sÄ billig! AlltsÄ behöver vi mer.
Vi mÄste sluta med vÄrt navelskÄderi och lyfta blicken mot miljön. Ska vÄra efterkommande kunna leva pÄ jorden mÄste det finnas en jord att leva pÄ. Med ett biocentriskt synsÀtt tillÄts alla arter att fortleva och inte bara vi mÀnniskor. HÄllbarhetsstrateger borde verka för ett holistiskt synsÀtt med en miljö dÀr naturen Àr nyckelspelaren.
Vindkraftsparker planeras alltid i omrÄden med gles befolkning. Dessa glest befolkade omrÄden Àr mycket viktiga naturomrÄden just för att de Àr glest befolkade. HÀr trivs arter som tjÀder, fiskgjuse, duvhök, storlom och flera andra skyddsvÀrda arter. Att omvandla dessa omrÄden till vindkraftsparker Àr ett hot bÄde mot naturen och de mÀnniskor som valt att bo pÄ landet.
Enligt Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) Artdatabankens rödlista 2020 över hotade arter Àr det storskaliga skogsbruket den enskilt största orsaken till att cirka 1 400 arter Àr hotade. En vindkraftspark med sin infrastruktur förstör pÄ samma sÀtt som skogsbruket livsmiljön för mÄnga arter.
FÄgelarter, som Àr listade som sÀrskilt hotade bÄde i Artskyddsförordningen och rödlistan, kan drabbas. I en vetenskapsrapport frÄn SLU beskrivs hur tjÀdern flyr omrÄdet nÀr det omvandlas till vindkraftspark och dÀrmed försvinner ocksÄ tjÀderns lekplatser. RovfÄglar undviker omrÄdena och tvingas vÀlja andra, om det överhuvudtaget finns nÄgra kvar att vÀlja. Enligt NaturvÄrdsverkets rapport Vindval behövs ett skyddsavstÄnd pÄ minst en kilometer frÄn sjöar dÀr storlom hÀckar och samma bredd behövs pÄ de flygkorridorer lommen behöver nÀr den flyger mellan sina fiskesjöar. Inom en vindkraftspark trivs inga ugglor för infraljudet motverkar deras jaktmöjligheter. Naturligtvis finns det heller inga örnar för skulle de rÄka flyga in i omrÄdet dödas de av vindkraftverkets rotorblad.
Storskaligt dödande av örnar och andra rovfÄglar har skett vid vindkraftsparker vid ön Smöla i Norge, vid NÀset pÄ Gotland, i nordvÀstra SkÄne och sannolikt vid mÄnga fler vindkraftsparker. I vindkraftparken i nordvÀstra SkÄne uppskattar ornitologer att det finns ett stort mörkertal i antalet dödade fÄglar. Det Àr svÄrt att hitta Àven större dödade fÄglar och smÄfÄglar och fladdermöss hittas överhuvudtaget nÀstan aldrig.
Vattenfalls och vindkraftindustrins företrÀdare har lÀrt sig begreppet biologisk mÄngfald. Just nu rÄkar det passa in i deras marknadsföring av vindkraften som saliggörare. BÄda parters agenda Àr naturligtvis att öka de ekonomiska intÀkterna. Men hur kan Vattenfall argumentera för klimatet och biologisk mÄngfald efter brunkolsaffÀrerna i Tyskland med de enorma koldioxidutslÀppen som konsekvens? Nu vindkraft, dÄ brunkol, och allt för att öka intÀkterna.
Den dagen vi inte lÀngre kan uppleva artrik och vacker natur har vi blivit skrÀmmande fattiga Àven om plÄnböckerna svÀller!