Regeringen har nyligen deklarerat att den går vidare med att införa ett vinsttak i välfärden. Finansminister Magdalena Andersson (S) befarar att Jonas Sjöstedt (V) annars kommer att fälla hennes budget. Propositionen som ska läggas fram till riksdagen i mars nästa år är ett rött köttben att blidka den näringslivsfientliga vänstern med.
Om strävan är att öka jämställdheten är dock ett vinsttak en kontraproduktiv åtgärd. Sverige har en av världens mest könssegregerade arbetsmarknader. Inom både kommuner och landsting är drygt åttio procent av de anställda kvinnor. Den rödgröna regeringen är likt V uttalat feministisk. De borde lyssna till vad svenska vårdstudenter vill.
Novus undersökning om hur blivande sjuksköterskor, barnmorskor och sjukgymnaster ser på sina framtida arbetsgivare visar att åtta av tio vårdstudenter anser att privata arbetsgivare ger de bästa förutsättningarna för lön och andra förmåner. Mer än varannan blivande sjuksköterska, sex av tio barnmorskestudenter och 84 procent av framtida sjukgymnaster kan tänka sig att starta ett vårdföretag. Är det feminism att sätta krokben för vårdpersonals möjligheter att söka sig till privata arbetsgivare eller förverkliga idén att bli sin egen chef? Knappast.
Enligt revisionsföretaget PwC innebär ett vinstförbud i realiteten ett näringsförbud för en majoritet av välfärdsbolagen. Samtidigt som befolkningen växer och blir äldre, och efterfrågan på välfärd ökar, uppnår många medarbetare pensionsålder de närmaste åren. Det kommer därför att behövas hundratusentals nya medarbetare i vård och omsorg.
Alla krafter, även privata, behövs för att klara av det gigantiska rekryteringsbehov offentlig sektor står inför. En SNS-rapport visar att en skillnad mellan svenska privata och offentliga vårdcentraler handlar om personalutveckling – de privata alternativen lyckas i högre grad dra till sig och behålla personal. De har också högre styrnings- och ledningskvalitet än offentliga. För att vara en attraktiv arbetsgivare är det fundamentalt att anställda upplever att de kan göra ett bra jobb. Inget tyder på att det är lönsamt att tillhandahålla välfärdstjänster med låg kvalitet eller att de mest lönsamma välfärdsföretagen har lägre kvalitet än andra.
När offentliga sektorn utökades under 60- och 70-talet ansågs inte karriär vara viktigt för kvinnor. Yrken som krävde utbildning men var kvinnodominerade fick därför inte stegar inbyggda i verksamheten. Det har fått konsekvenser för lönebildningen.
Vinsttak kommer innebära beskurna karriärmöjligheter för vårdpersonal och utgör ett hot mot personalförsörjningen till offentlig sektor. Sverige behöver mer investeringar och fler driftiga entreprenörer för att attrahera framtidens arbetskraft till välfärden. Det är sorgligt att en feministisk regering nu vill stänga de fönster som äntligen öppnats för oss kvinnor som arbetar inom vården.