Fler lungfunktionstester kan rädda liv i länet

Varje år dör omkring 170 personer i Kalmar län av sjukdomar i andningsorganen, där KOL är den vanligaste dödsorsaken. Genom fler lungfunktionstester kan primärvården upptäcka och följa fler lungsjuka invånare i Kalmar län i tid och ge dem bättre vård.

KOL. Spirometri är ett sätt att diagnosticera KOL.

KOL. Spirometri är ett sätt att diagnosticera KOL.

Foto: Hjärt-Lungfonden

Kalmar län2025-07-03 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Omkring 1,3 miljoner människor i Sverige lever med någon form av lungsjukdom, till exempel astma eller KOL. I Kalmar län dör i snitt omkring 170 personer per år på grund av sjukdomar i andningsorganen, där KOL är den vanligaste dödsorsaken. Men vi vet att det finns ett stort mörkertal och att många lever alldeles för länge med sin lungsjukdom utan att veta om det.

Nästan en av tio svenskar över 45 år beräknas vara drabbad av KOL, men bara cirka en av tre har fått en diagnos. Varje år inrapporteras omkring 2 700 dödsfall med KOL som primär dödsorsak. Utöver dessa dör mer än 7 000 patienter med KOL som bidragande dödsorsak.

Astma är en folksjukdom som beror på att luftrören är kroniskt inflammerade, vilket innebär att de är extra känsliga. Omkring en miljon svenskar lever med sjukdomen, varav cirka en tredjedel har svårigheter att få kontroll på sin astma och brottas med stora problem i vardagen.

Kroniska lungsjukdomar är vanligare i socioekonomiskt svaga grupper. Det är till exempel tre gånger vanligare att kvinnor utan gymnasieutbildning dör på grund av sjukdomar i andningsorganen jämfört kvinnor med högre utbildning, visar statistik från SCB.

Tidig diagnos och regelbunden uppföljning ökar möjligheterna till effektiv behandling och ett friskare liv för både KOL och astma. Spirometri är en enkel men viktig undersökningsmetod som visar på lungornas funktion. Metoden används för att identifiera både sjukdomsdrabbade och riskindivider, både i sjukhusvård och inom primärvården. Genom att ha tydliga rutiner för mätning av lungfunktionen hos riskgrupper i primärvården kan diagnos ställas tidigt. Det är särskilt viktigt att använda spirometri vid långdragna besvär med hosta, tung andning eller nedsatt kondition.

Forskningen har lett till nya, individanpassade behandlingar för astma – och nya forskningsframgångar gör att det snart även gäller för KOL. Men för att dessa individanpassade läkemedel ska fungera behöver vården bli bättre på att identifiera och följa patienterna i ett tidigt skede.

Många invånare i Kalmar län lever med sjukdom i lungorna utan att veta om det. Genom tydliga rutiner för lungfunktionsmätning med spirometri hos riskgrupper kan vi upptäcka och följa fler patienter i tidigt skede av sjukdom. Då kan sjukvården erbjuda god vård också göra det lättare att leva med dessa folksjukdomar, vilka orsakar så mycket lidande för såväl drabbade som anhöriga.

Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden
Anders Lindén, professor i lung- och luftvägsforskning vid Karolinska institutet
Gunilla Westergren-Thorsson, professor, Lund och vice ordförande i Hjärt-Lungfondens forskningsråd