EU står som bekant inför en del utmaningar. Sällan har ländernas ledare haft så pass många oroande punkter på sina mötesagendor. Förutom de uppenbara, såsom terror och krig i våra omedelbara närområden, har vi också demografiska bekymmer, kompetenskraftsbrist samtidigt som det finns arbetslöshet, samt många nyhitkomna människor som ska finna sin plats i samhället och i arbetslivet.
En del av dessa problem, givetvis inte alla, har sin lösning i ökad tillväxt och fler jobb. Det är genom fler jobb som vi ska nå ökat välstånd, bättre integration och bättre välfärd. Och de allra flesta av dessa jobb skapas i de små och mellanstora företagen, även kallade SME-företag.
Dock är det sällan som villkoren och förutsättningarna för SME-företagen diskuteras tillräckligt mycket, varken i Sverige eller i EU. Vi läser olika politiska visioner om innovationer, handel och export – ett område där de facto både stora och små företag berörs och bidrar, men sällan något om hur de vill förenkla för oss så att vi kan bidra ännu mer. Detta borde ligga högt på toppolitikernas agenda.
Överhuvudtaget är det dåligt ställt med diskussionen om EUs betydelse, förutom möjligen om Brexit och flyktingpolitik. Det är synd, då EU betyder så mycket mer, inte minst för näringslivet. Till exempel så kommer cirka hälften av alla regler som företagen har att hantera från EU-lagstiftning. För att inte tala om de möjligheter till handel och export som den inre marknaden kan erbjuda.
Från halvårsskiftet är jag ordförande i Business Europes SME-kommitté. Business Europe är en intresseorganisation för företag av alla storlekar på europeisk nivå; en företagens röst i det europeiska samarbetet som slår vakt om europeisk konkurrenskraft. Medlemmarna består av 39 industri- och arbetsgivarorganisationer och företräder cirka 20 miljoner företag, varav de flesta är SME-företag.
Mitt fokus kommer att handla om framtiden. EUs fyra friheter; fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital, är arenor där SME-företagen behöver ta mer plats. Liten kan bli stor och framgångsrik, men då måste system riggas så att även mindre företag kan utnyttja den inre marknaden bättre, delta i upphandlingar och exportera. Exempelvis så är den digitala agendan oerhört viktig för alla företag – kanske allra mest för de mindre. Där är ett område där vi måste vara aktiva och som kan göra stor skillnad för de mindre företagens framtid.
Vidare måste regelverken anpassas för SME. Det är förhållandevis enkelt, om än gravt irriterande, för en multinationell jätte att hantera krångliga regler om exempelvis moms eller certifieringar, men för ett litet företag kan det vara fullständigt omöjligt. Tröskeln kan bli så hög att planer på europeisk expansion – och därmed tillväxt och fler jobb i Sverige – läggs på hyllan, egentligen helt i onödan.
Jag och mina kollegor kommer att göra vårt yttersta för att lyfta de viktiga SME-frågorna på EU-nivån. Men vi klarar det inte ensamma.
Hemma i Sverige börjar nog budskapet om att fyra av fem jobb skapas i små och mindre företag gå fram så smått, men tar våra folkvalda med sig denna kunskap på den europeiska arenan? Politiken och näringslivet behöver gå hand i hand här. Ingen förlorar, det finns inte ens någon fiende. Det är bara att göra. Är ni med mig?