Höj lönen för medicinska sekreterare

Genom att föra över administrativa arbetsuppgifter från läkare och sjuksköterskor till medicinska sekreterare får vårdpersonalen mer tid för patienterna. Det ger en högre kvalitet i vården och en förbättrad patientsäkerhet.

Sjukvård. Lönen måste höjas för medicinska sekreterare, menar debattörerna.

Sjukvård. Lönen måste höjas för medicinska sekreterare, menar debattörerna.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Vård2015-09-22 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Landstinget i Kalmar län har kommit en bit på vägen – nu krävs det att lönerna för de administrativa proffsen höjs.

Vårdköerna växer och läkare upplever en frustration över att inte ha tillräckligt med tid för sina patienter. Det handlar om att allt för stor del av tiden går åt till administrativa arbetsuppgifter. Arbetsuppgifter som andra yrkesgrupper, till exempel de medicinska sekreterarna, skulle kunna göra bättre.

Landstinget i Kalmar län har kommit en bit på väg i detta arbete genom projektet Rätt vårdadministration på rätt nivå – vars syfte var just att genomlysa befintliga vårdadministrativa processer och i slutändan frigöra vårdpersonalens administrativa tid till att istället vårda patienter. Det här tycker givetvis vi i Visions lokala avdelning är helt rätt väg att gå. Vi har administrativa proffs i form av våra medicinska sekreterare och för oss är det självklart att det är de som ska utföra de administrativa uppgifterna för att öka vårdpersonalens tillgänglighet och därmed korta ned vårdköer samt höja patientsäkerheten.

Men i takt med att medicinska sekreterare får ta ett allt större ansvar i den administrativa delen av vårdkedjan behöver också en satsning göras inom denna yrkesgrupp för att lönerna ska motsvara det ovärderliga arbete som utförs. För att bli medicinsk sekreterare krävs en grundläggande gymnasial utbildning samt därefter en tvåårig utbildning på yrkeshögskola.

Vi står inför omfattande pensionsavgångar inom yrkeskåren. Sveriges kommuner och landsting (SKL) räknar med att det kommer behövas 9 000 olika medicinska sekreterare de kommande tio åren. Vilket befintliga utbildningsplatser inte på långa vägar kommer kunna tillgodose.

I Kalmar län har detta tydligt redan börjat märkas av vid rekrytering av personal. Inför sommaren rapporterades det till exempel i media om bristen på medicinska sekreterare bl.a. för att kunna täcka semesterledigheten på länets hälsocentraler. I Gamleby fick den svåra situationen lösas genom att en 17-årig vikarie fick sitta i receptionen, som normalt är en del av de medicinska sekreterarnas uppgifter.

Vill landstinget i Kalmar län på allvar under de kommande åren konkurrera om det fåtalet färdigutbildade medicinska sekreterare är det nu hög tid att vakna och inse att en långsiktig satsning på yrkeskåren är av allra största vikt.

Läs mer om