2007 blir ett förnyelsens år

Förnyelse. Statsminister Fredrik Reinfeldt leder förändringsarbetet.Foto:Scanpix

Förnyelse. Statsminister Fredrik Reinfeldt leder förändringsarbetet.Foto:Scanpix

Foto:

Västervik2006-12-29 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Under 2007 lär riksdagen få en hel del att göra. En mängd utredningar har nämligen tillsatts och granskningsuppdrag utdelats av departementen. När resultaten återrapporteras under våren och sommaren uppfylls en första förutsättning för att regeringen sedan skall kunna lägga fram egna skarpa förslag. Hösten 2007 lär mycket av detta debatteras för att sedan antas. Från 1 januari 2008 eller i juli samma år träder det nya i kraft.
Lagstiftningsarbetet, reformer och förändring av olika skatter är synliga exempel på att Sverige har en ny regering. Men minst lika viktigt är också en ändrad inställning och ett nytt förhållningssätt till samhället än under det socialdemokratiska styret. Politik handlar inte bara om de konkreta förslagen utan än mer om attityd. Och här har någonting skett!

I den nya regeringens första programförklaring konstaterade statsminister Fredrik Reinfeldt exempelvis: "Enskilda och familjer skall få mer att säga till om och förväntas ta ansvar, för sig själva och för andra. Föräldrar ska ha den avgörande makten över det som rör deras barn."
Det handlar om en stark ideologisk markering. Det väsentliga är individen och den gemenskap som familjen utgör. Härifrån utgår det politiska perspektivet.
Vidare sades i regeringsförklaringen: "Grunden för trygghet och gemenskap läggs i ett starkt civilt samhälle såsom föreningsliv, idrottsrörelser, kyrkor, samfund, och ideella organisationer. Solidariteten i de offentliga välfärdssystemen är ett komplement till ett samhälle som i högre grad präglas av medmänsklighet, ansvarstagande och idealitet."
Även det ett idébaserat ställningstagande. Det civila samhället i form av människors egen organisering genom exempelvis föreningar, förbund och församlingar har företräde framför de av andra mer tvångsmässigt ihopfösta grupperna och kollektiven.

Den senaste tidens debatt har i rätt stor utsträckning handlat om a-kassa, jobbavdrag och hur förutsättningarna för fler arbeten skall skapas. Trots uppskruvat tonläge och hårda ord finns här dock knappast den stora ideologiska skillnaden mellan dagens borgerlighet och socialdemokratin. De påtagliga olikheterna kommer i stället till uttryck i just synen på det civila samhället samt genom betoningen av den enskildes och familjens ansvar. Perspektivet om vad som kommer i första respektive andra hand har tydligt skiftat, som resultat av valet och att en ny regering trätt till.
Fredrik Reinfeldts partiledarkollega i Danmark, vice statsminister Bendt Bendtsen, höll för någon månad sedan i samband med konservative folkepartis landsrådsmöte i Köpenhamn ett anförande där det nystades kring liknande tanketrådar: "I en tid när gränser bryts och globaliseringens vindar blåser kraftigare än någonsin är det viktigt att stå fast vid sina värderingar och grundläggande hållningar. Vi konservativa värnar det personliga ansvaret, staten varken kan eller skall klara av allt detta. Vi måste slå vakt om ett samhälle där vi reser den svagaste men inte bryter den starkaste."

Det "personliga ansvaret" betonades, oavsett om det är fråga om att arbeta ideellt inom idrottsrörelsen, att visa medmänsklighet mot utsatta i stället för att skjuta allt på det offentliga eller att agera miljömedvetet genom att spara på dricksvatten eller släcka lampan efter sig.
Egenansvar och civilt samhälle. Ideologiskt laddade formuleringar. Även om det kommer nya lagförslag både årsskiftet 2006/07 som 2007/08 och tiden därefter så kan den stora förändring som valet inneburit ändå långsiktigt bli det värderingsskifte som förebådas i Fredrik Reinfeldts regeringsformuleringar. (SNB)
DEBATT
Hans Wallmark är riksdagsledamot för moderaterna, tillhör kulturutskottet och konstitutionsutskottet  och är ledamot av moderaternas partistyrelse.  
Läs mer om