40 år som "luft- och vattenpartiet"
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det mesta av det miljöengagemang som fanns i partipolitiken under 60- och 70-talet och början på 80-talet fanns på den borgerliga planhalvan. Men vänstersidan de senaste decennierna allt mer tagit över miljödiskussionen. Detta bör vara en anledning till självkritik inom alliansen.
Kristdemokraternas miljöpolitiska arbetsgrupp presenterade därför i våras en rapport om behovet av en gemensam allianspolitik inom miljöområdet. En borgerlig miljöpolitik bör grundas i vår gemensamma tro på demokrati och marknadsekonomi, nödvändigheten av personligt såväl som gemensamt ansvarstagande, samt den enskilda människans rättigheter och värdighet. För kristdemokratin är ett gott förvaltarskap av jordens resurser en av hörnstenarna. Även för de övriga allianspartierna finns ideologiska skäl för att ta miljön på större allvar.
Även om mer behöver göras, vill jag påminna om vad som gjorts under denna mandatperiod. Allianspartierna har skrivit en gemensam miljömålsmotion med krav som i flera fall är mer långtgående än den styrande rödgröna majoriteten. Det handlar bland annat om snabbare åtgärder mot höga halter partiklar och marknära ozon i luften samt dioxiner och kadmium i våra livsmedel.
Alliansen lyfter behovet av ett barnperspektiv i miljöarbetet och föreslår ett nytt delmål om barns inomhusmiljö. Alliansen föreslog också tillsättandet av en hållbarhetskommission för att utvärdera miljöpolitiken, ett krav som i riksdagen fick stöd av miljöpartiet.
Tidigare i sommar presenterade allianspartierna en gemensam energipolitik med tydligt fokus på att minska användningen av fossila bränslen. Miljö- och energibeskattningen skall utformas så att det lönar sig att ta miljöansvar. Transportsystemets miljöpåverkan skall minskas genom utbyggnad av järnvägsnätet och genom stimulans av alternativa bränslen inom väg- och lufttransporterna.
Under den innevarande mandatperioden har kristdemokraterna starkt drivit miljöfrågorna i riksdagen. Det har bland annat handlat om att
- utöka ideella organisationers möjligheter att överklaga enligt miljöbalken.
- underlätta för miljövänliga fordonsbränslen genom att ta bort omotiverade regler som försvårar etableringen av nya bränslen och konvertering av bensindrivna bilar till alternativ fordonsdrift.
- öka kommunernas befogenheter att begränsa luftföroreningar.
- ställa hårda krav på odling av genetiskt modifierade grödor för att minska riskerna för ekosystemen.
- vidta kraftfullare åtgärder för energibesparing inom industrin och inom byggsektorn.
- öka insatserna mot gifterna i vår omgivning, dels genom sanering av förorenade områden, dels genom att uppmärksamma de nya gifter som finns i varor som vi köper.
EU-parlamentet tog ett viktigt steg mot ökad kemikaliesäkerhet när man antog en gemensam kemikaliepolitik, benämnd REACH. Genom engagemang och kunskap lyckades kristdemokraternas EU-parlamentariker Anders Wijkman övertyga ett stort antal kollegor inom EPP-gruppen att ställa sig bakom förslaget, vilket starkt bidrog till att uppnå en majoritet i parlamentet.
I regeringsförhandlingarna efter en borgerlig valseger tänker kristdemokraterna se till att miljöfrågorna får ett rejält utrymme.
En ny regering måste aktivt driva miljöpolitiken framåt internationellt, inom Europa och hemma i Sverige. (SNB)
DEBATT
Sven Gunnar Persson är riksdagsledamot för kristdemokraterna och ledamot av miljö- och jordbruksutskottet.