Det är ett smärtsamt besked att min far Per-Olof Lundins livsverk startar en ny resa. En resa som kommer att innebära stort lidande för många i ett samhälle vars människor han värdesatte så högt.
Svensk Färgindustri kom till Gamleby i börja av 60-talet och vi var ett antal familjer som lämnade Stockholm för Gamleby. Utlokaliseringen från Stockholm drevs av att läget i Hammarbyhamnen skulle lämna plats för det som idag är Hammarby sjöstad. Tjust Frukts gamla lokaler i Gamleby var lediga och Svensk Färgindustris största kund Barracudaverken hade etablerat sig på orten.
”Svensk Färg” hade utvecklats från att vara en liten lokal färgfabrikant, med tonvikten lagd på ugnslacker, till att vara ett innovativt specialistföretag. Man gjorde, förutom färg, plast för doppning av ståltrådartiklar(diskställ, Stringhyllor, Elfasystem med mera) samt för att lägga på väv, typ ”Galon”.
Barracudas kamouflagenät kom till 1956. Kort sagt kan sägas att fisknätsföretaget Ekman & Brundin mötte Svensk Färg och tycke uppstod som ledde till ett patent som grundlade succén. Det var kommunalrådet Karl-Erik Månsson som lyckades få etableringen av Barracuda till Gamleby 1957. Samarbetet mellan de två företagen fördjupades med produkter som plasthallar, innertak med mera. Det sägs om min far att han var lite av en visionär och mycket fokuserad på att utveckla nya produkter. Han var mycket tidig med pulverfärg och startade fabriken i Västervik som idag, drivs av DuPont. Svensk Färg hade 1955 28 anställda och 1983 hade antalet ökat till 65.
Nya produkter togs fram och krävde stora investeringar både av Svensk Färg och stora kunder som till exempel Domnarvets Järnverk vilket ledde till att en stark partner, Fosfatbolaget/Kema Nord, bjöds in till delägarskap och senare 1975 till förvärv av hela bolaget. Allt för att trygga framtida konkurrenskraft och säkerställa tillväxt. Per-Olof Lundin arbetade kvar som vd till 1980 och var sedan kvar i köparen Kema Nords ledning till sin pension 1985. Kema Nord(Nobel) blev senare del av Akzo Nobel och Gamleby blev huvudcentrat för koncernens bandlackeringsaktiviteter i Europa.
Dagens omsättning är cirka 760 miljoner kronor med ett resultat på 74 miljoner kronor. Det har skapats av drygt 160 duktiga medarbetare – en utveckling som är värd stor respekt.
Det är med stolthet vi i familjen följt bolagets utveckling och den nytta det tillfört bygden vad gäller anställningstillfällen. Pulverfabriken etablerades som tidigare nämnts av far och han inspirerade även Elfa, som var stor kund, att etablera sig i Västervik.
Nu är det åtta år sedan Per-Olof Lundin gick bort vid 86 års ålder och om det känns tungt att hans livsverk inte längre kommer att tjäna bygden. Vi var storstadsbor som bosatte oss i Västervik. Fars hjärta klappade för alla duktiga människor i Gamleby som så tjänstvilligt välkomnade och bidrog till bolagets utveckling.
Nedläggningen i Gamleby uppfattar jag som en åtgärd för att fylla andra mindre lyckade anläggningar i koncernen med lönsam volym. En volym som produceras av duktiga människor i Gamleby.
CSR står för Corporate Social Responsibility och innebär företagens ansvarstagande i samhället med hänsyn till sociala, etiska och miljömässiga aspekter. Ett framgångsrikt företagande omfattas av socialt ansvar för den verklighet man verkar i. Världen är nu så att inget är för evigt och de som lämnas i ovisshet kan svårligen möjligen glädja sig åt att några andra får bära frukterna av deras slit.
Vi hade en fin tid i Västervik och själv lämnade jag mitt bidrag till staden genom att vara en av grundarna till Visfestivalen och sist men viktigast, jag fann min fru, upplevelser jag aldrig fått om far inte hade flyttat företaget till Gamleby.
Så låt oss leva förvissade om att ont föder gott.