Ingen patient i Kalmar län ska behöva drabbas av en vårdskada. Därför avsätter vi i den rödgröna landstingsmajoriteten 50 miljoner kronor för att landstinget ska nå målet om att ha Sveriges mest patientsäkra hälso- och sjukvård 2014. Pengarna ska dels fördelas genom att medarbetarna ska ansöka om att bedriva konkreta förbättringsarbeten, dels gå till riktade insatser för att höja kvaliteten, tillgängligheten och säkerheten på vården.
Sjukvård är en högriskverksamhet. Internationella undersökningar visar att nästan vart tionde vårdtillfälle leder till en vårdskada, till exempel infektion, trycksår eller problem relaterade till läkemedel. I en utredning som gjorts av Sveriges kommuner och landsting uppskattas Landstinget i Kalmar läns kostnader för vårdskador till 300 miljoner kronor per år.
Självklart ska landstinget ha en nollvision när det gäller vårdskador. Det är inte acceptabelt att patienter drabbas av vårdskador som leder till bestående men eller i värsta fall till död. Vi vill därför utveckla en säkerhetskultur liknande den inom flyget och kärnkraftsindustrin.
Vägen dit är lång. Men vi är övertygade om att landstinget kan klara utmaningen därför att de jämförelser som görs visar att vården i länet idag är av hög medicinsk kvalitet.
Dessutom erbjuder Landstinget i Kalmar län Sveriges kortaste vårdköer, vilket vi vet har lett till nöjda patienter i genomförda patientenkäter.
Landstinget har uppnått detta tack vare sina kunniga och engagerade medarbetare. Det är deras drivkraft och vilja att ständigt förbättra länets sjukvård som gör att landstinget har så goda resultat.
Vi vill förstärka medarbetarnas möjligheter att påverka vilka insatser som behövs för att patientsäkerheten ska kunna förbättras ytterligare.
Därför kommer vårdens medarbetare och deras chefer att engageras i arbetet med att ta fram en konkret handlingsplan för att nå målet "Sveriges patientsäkraste hälso- och sjukvård 2014".
Några åtgärder kan vi dock redan här peka på. Det är områden där ett förbättringsarbete redan pågår, men där vi måste intensifiera våra insatser. Vi ska fortsätta arbetet med att minska infektioner, fallskador och trycksår i samband med vård. Vi måste se till att olika former av problem relaterade till läkemedel blir så få som möjligt. Även insatser för att minska förskrivning av antibiotika kommer att göras för att resistensutvecklingen mot antibiotika ska minska.
Att bli Sveriges patientsäkraste landsting 2014 är naturligtvis en stor utmaning för ett litet landsting. Men det finns ingen annan väg. Sett med patientens ögon är vårt högt ställda mål närmast en självklarhet, något som man förväntar sig i kontakterna med hälso- och sjukvården.