Åland - som att komma hem!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Åland är befolkningsmässigt lite mindre än Västervik. I Mariehamn bor lite fler än 10 000. Vänort är Gotland. Borde inte Västervik kunna få till stånd någon form av vänortsförhållande? Är säker på att Västervik skulle kunna få värdefull information om Ålands turistsatsningar. Servicenäringen sysselsätter i dag 60-70 procent av Ålands befolkning. Arbetslösheten är rekordlåg i Åland - 1,9 procent.
Det mest rörande vi upplevt sedan ankomsten var besöket av pensionerade Viking Line-kaptenen Åke Hägerstrand. Under Finlandsåren för snart 20 år sedan åkte vi ofta med våra barn med Hägerstrands bilfärja. Vi lärde känna honom. Sedan har vi inte haft kontakt .
Men nu, när finska flyttfirman drar in i huset med vårt bohag från Reykjavik, kommer den försynte pensionerade sjökaptenen Åke Hägerstrand med ett fång gulröda rosor, som stod i ett par veckor. Rörande!
Åland har som alla vet sedan 1921 uppnått ett långt gående självstyre med egen regering och eget lagting. Åland är det landskap i Finland som har bäst ekonomi. Enligt Nordisk statistisk årsbok för 2005 som just publicerats är Åland inom flera områden bäst i Norden. Vi skall då betänka att Ålands storlek naturligtvis gör det lättare uppvisa goda siffror. På Åland förekommer relativt sett få skilsmässor. På Åland sköter föräldrarna barnen hemma i mycket större utsträckning än i övriga Norden. Uppräkningen kan fortsätta.
Visst finns orosmoln också för Åland. De höga oljepriserna påverkar den viktiga rederinäringen. Konkurrensen från estniska rederier tilltar. Lönerna ombord på estniska båtar är en bråkdel av de åländska. Viss överetablering inom näringen finns. Även inom turismen behövs bättre marknadsföring och bättre produkter menar många.
Så många som 75 procent av alla åländska studenter fortsätter sina högre studier i Sverige. Tidigare var det 50 procent till Åbo och Helsingfors och övriga till Stockholm och Uppsala. Nu ökar alltså tillströmningen västerut. Men som precis som med islänningar kommer de flesta ålänningar hem igen. Och det är ju inte fråga om några avstånd eller vad sägs om att lämna Mariehamn lokal tid klockan 16 och vara i Norrtälje klockan 17.30 (en timmes tidsskillnad).
Ålänningarna säger sig ha ett eget språk .
I en tidning samlas in åländska uttryck och ord som sägs vara heläkta åländska. I senaste uppräkningen såg jag åtminstone två begrepp som jag betraktade som lika äktsvenska:
Hokin anåda och gorma. Eller vad säger Ingvar Johansson i Baldersberg, Uknadalens okrönte ordkung?
Kolumnen