Äldrevårdens goda "Re(LOV)ution"

"LOV:en är framförallt en frihetsreform som ger äldre den självklara rätten att bestämma vem som ska tillgodose deras personliga behov såsom hjälp med mat, hygien, sociala aktiviteter och omsorg", det skriver de moderata riksdagsledamöterna nedan.

Äldrevården diskuteras.Foto: Scanpix

Äldrevården diskuteras.Foto: Scanpix

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Västervik2010-01-13 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den 1 januari 2009 var en milstolpe inom svensk äldreomsorg. Då trädde lagen om valfrihetssystem, eller LOV:en som den kommit att kallas, i kraft. Lagen ger kommuner möjligheten att låta sina äldre själva bestämma vem de vill anlita inom äldreomsorgen. Tanken är att kommunen ställer upp kvalitetskrav och sätter pris på omsorgen. Var och en som klarar av att leva upp till de villkoren blir valbar. Utförare kan vara såväl kooperativ, stiftelser, församlingar som privata företag och enskilda personer. LOV:en är framförallt en frihetsreform som ger äldre den självklara rätten att bestämma vem som ska tillgodose deras personliga behov såsom hjälp med mat, hygien, sociala aktiviteter och omsorg. Men nu när lagen varit ikraft ett tag blir det också allt mer tydligt att det innebär en kvalitetssäkring som saknar motstycke i någon annan välfärdsverksamhet. Varje kommun som vill införa ett valfrihetssystem måste nämligen sätta sig ned och bestämma vilket innehåll deras egen utförda äldreomsorg måste ha och till vilken pris. Detta faktum ger oss goda förhoppningar inför framtiden. Ingen kommun som satt upp kvalitetskrav på annan äldreomsorg kan med gott samvete utföra den egna vården sämre.I dagsläget har 210 kommuner beviljats stimulansmedel för att införa ett valfrihetssystem. Här i Kalmar län har både Mönsterås och Västervik gått före och markerat med gott exempel. Det är glädjande att så många kommuner sett fördelarna med reformen. Moderaterna är nämligen övertygade om att detta är en omstart som ger oss chansen att förändra äldrevården i grunden. Ja, vi vågar till och med kalla det en revolution - en reLOVution! Det är våra äldre väl värda och inte minst den hårt arbetande personalen som kämpar för att vi alla ska få en värdig tillvaro på ålderns höst.
Debatt
Jan R Andersson (M) är riksdagsledamot i socialutskottet, Kalmar län och Margareta B Kjellin (M) är riksdagsledamot med 40 års erfarenhet från äldrevården.
Läs mer om