"Algsomrar" dyra för turismen
Algsomrar. En "algsommar" kostar besöksnäringen i Kalmar län 150-200 miljoner i tappade intäkter. Foto: Scanpix
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Landets miljöminister, centerpartisten Andreas Carlgren, har meddelat att regeringen höjer ambitionen för havsmiljön. Han talar om en helhetssyn för att på lång sikt samordna olika intressen och mål, men också insatser som på kort sikt åstadkommer nödvändig förändring i såväl Östersjön som Västerhavet.
Regeringen kommer att prioritera åtgärder som snabbt ger resultat, framförallt i Östersjön. Bland annat handlar det om syresättningsprojekt.
Dessutom tas initiativ i syfte att öka kunskapen om haven. En del av detta blir en samhällsekonomisk rapport som ska lyfta fram konsekvenser och kostnader för industrin, besöksnäringen och friluftslivet. I Kalmar län har vi redan kunskapen om att en "algsommar" kostar besöksnäringen 150-200 miljoner i tappade intäkter.
För det tredje ska havssamarbetet intensifieras med resten av Östersjöländerna och inom EU.
Förutsättningarna för att göra något rejält åt Östersjöns miljö förändrades med EU:s östutvidgning 2004. Av de nio Östersjöländerna omfattas alla, utom Ryssland, av EU:s gemensamma regler på miljöområdet. Det ger oss en unik möjlighet att gemensamt med våra grannar kunna besluta och genomdriva en effektiv miljöpolitik. Detta har vi insett och argumenterat för i sydöstra Sverige i flera år, nu blir det nationell politik. Det hjälper föga för Östersjöns överlevnad hur väl vi som ett av nio länder renar våra utsläpp om andra inget gör. Ambitiösa mål och åtgärder på EU-nivå är avgörande för framgång även för de svenska haven. I detta arbete tar nu den svenska regeringen på sig ledartröjan.
I det regionala samarbetet Östersjöländerna emellan ska man i höst anta en gemensam aktionsplan. Alliansregeringen ser nu till att Sverige driver på för ett gemensamt förbud mot fosfater i tvättmedel samt att länderna åtar sig en ökad fosforrening i avloppsreningsverk. Beräkningar visar att om alla länder runt Östersjön avstår från att använda fosfathaltiga tvätt- och rengöringsmedel så skulle de totala utsläppen av fosfor minska med cirka 20 procent och få stor effekt för att minska utbredningen av de syrefria döda bottnarna i östersjön.
Självklart krävs det fler insatser än att byta tvättmedel. Jordbruket är ett område där Sverige som nation och bönderna som företagare redan kommit ett gott stycke på väg. Redan nästa vecka kommer representanter från både jordbruks- och miljöministerierna i övriga Östersjöländer till Saltsjöbaden för att diskutera jordbrukets påverkan på havsmiljön. Med gemensamma ansträngningar av östersjöländerna även på detta område kan mycket vinnas.
DEBATT
Anders Åkesson är riksdagsledamot för centerpartiet i Kalmar län. Claes Västerteg är riksdagsledamot för centerpartiet och vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.