Alkohol på sjön bör regleras med måtta

Sjösäkerhet. Artikelförfattarna anser att säkerheten på sjön måste garanteras för alla.Foto: Leif R Jansson/SCANPIX

Sjösäkerhet. Artikelförfattarna anser att säkerheten på sjön måste garanteras för alla.Foto: Leif R Jansson/SCANPIX

Foto:

Västervik2007-06-18 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sommaren är här med sol och värme - och med den ett ökat båtliv i svenska sjöar och skärgårdar. Detta är i huvudsak positivt och glädjande men det finns även vissa negativa inslag som är viktiga att diskutera. Dit hör att många semesterfirare kommer att frestas att ta båten från krogen i olämpliga och livligt trafikerade områden med en allt för hög promillehalt i kroppen - och därmed riskera både sitt och andras liv.
Vi anser att säkerheten på sjön måste garanteras för alla. Lagar och bestämmelser som finns måste följas. Samtidigt är det viktigt att konstatera att båtlivet och dess förutsättningar ser mycket olika ut i olika delar landet. Det vore ologiskt och orimligt att kräva att samma regler ska gälla alla överallt när vi vet att villkor och förutsättningar på sjön är så olika. Redan idag tar lagen särskild hänsyn till var och i vilket sammanhang förseelser på sjön äger rum.
I höst kommer regeringens proposition om sjöfylleri att komma upp för debatt och beslut i riksdagen. För oss moderater är det därför angeläget att inför höstens riksdagsarbete utnyttja sommaren till att möta och de kust- och skärgårdsbor, vid såväl hav som insjö, som har intresse av denna fråga för att kunna påverka den kommande beslutsprocessen till allas bästa.

Alkohol på sjön har alltid varit ett känsligt och hett omdebatterat ämne. Frågan om sjöfylleri har därför varit föremål för större utredningar vid ett flertal tillfällen. De senaste ändringarna i Sjölagen innebar att brottet delades upp i enkelt respektive grovt sjöfylleri. Straffet för sjöfylleri är böter eller fängelse i högst sex månader. För grovt sjöfylleri är straffet idag fängelse i högst två år.
En av de omständigheter som särskilt ska beaktas vid bedömningen av brottets allvar är om gärningsmannen har en alkoholkoncentration om minst en promille i blodet eller 0,50 milligram per liter i utandningsluften. Tidigare utredningar och remissinstanser har dock kategoriskt avvisat möjligheten att med en specifik promillegräns bestämma vad som ska bestraffas som enkelt sjöfylleri.
Det finns idag ingen nedre promillegräns för sjöfylleri utan polisen gör bedömningar i varje enskilt fall. Lagstiftaren anser att det inte är promillehalten i sig som utgör en fara för liv och säkerhet utan var och i vilket sammanhang alkohol förtärs på sjön. Vi håller med om detta.

Sjötrafiken har i ett antal avseenden ändrat karaktär genom åren. Andelen fritidsbåtar har ökat och sjötrafikens intensitet har ökat i vissa farleder. Självklart föreligger det ett intresse av att minska antalet olyckor till sjöss, inte minst sådana olyckor som beror på alkoholpåverkan. Samtidigt finns det omständigheter som gör att oerfarna båtförare kan utgöra en större säkerhetsrisk än erfaret sjöfolk som tagit en starköl till middagen på sjön.
Kravet på nykterhet för annans säkerhet kan heller aldrig vara lika stort för den som befinner sig i en roddbåt på en insjö som för den som framför en snabbgående motorbåt i en vältrafikerad farled. Lägg där till den problematik som omförtöjning på grund av ändrade väderförhållanden innebär.
Det är rimligt och logiskt att lagstiftningen fortsatt begränsar sig till att övervaka alkohol på sjön i särskilt utsatta områden och riskzoner i syfte att inte kriminalisera i övrigt harmlös och rogivande avkoppling på sjön. Däremot bör resurserna för att garantera säkerheten på sjön där de verkliga behoven finns förstärkas.

För oss moderater är säkerheten på sjön en viktig fråga i sommartider. Vi tror på den enskildes personliga ansvar och inte på generella regleringar som är svåra eller näst intill omöjliga att följa upp i praktiken. Delge oss gärna Dina åsikter i frågan på sjosakerhet@moderat.se inför riksdagsbeslutet i höst. Vi ses på sjön i sommar!
Debatt
Helena Bouveng, Rune Wikström och Jan R Andersson är moderata riksdagsmän och sitter i Justitieutskottet, Miljö- och jordbruksutskottet samt Socialutskottet.
Läs mer om