Alkoholen kostar samhället över 100 miljarder kronor årligen. Den orsakar stora skador och stort lidande för barn som växer upp i en familj där en eller båda föräldrarna fastnat i ett missbruk. Varje dag riskerar man att på vägarna möta bilister som kör alkoholpåverkade och som kan orsaka olyckor, inte sällan med dödlig utgång. I cirka 80 procent av alla misshandelsfall är alkoholen en utlösande faktor, då antingen förövaren eller offret har druckit alkohol.
Trots detta så ökar antalet arrangörer av olika nöjesevenemang som söker tillstånd för servering av alkohol i samband med sina arrangemang. Förra året "tvingades" ett evenemangsföretag att ställa in en planerad konsert i Borgholms slottsruin på grund av att man inte fick tillstånd att servera alkohol. Till råga på allt ville företaget stämma kommunen. I Oskarshamn vill arrangören utöka serveringsytan på Brädholmen till cirka 5 000 kvadratmeter vid sommarens Latitud 57. Enligt lokalpressen vill den lokala ishockeyklubben och dess bolag IK Service AB ta hand om hela serveringen och bemanna serveringarna med "lokala profiler".
Från arrangörerna framhålls visserligen att man har noggranna kontroller över vilka personer som får köpa alkohol och att inga minderåriga släpps in i serveringstälten. De hävdar också att det inte är ekonomiskt möjligt att arrangera en festival eller annat evenemang utan att ha servering av alkohol och att det finns en förväntan från publiken att de ska kunna dricka vin eller öl. Frågan är vad som är publikens förväntan och vad som är arrangörernas önskan att tjäna pengar på att folk dricker. De skulle säkert kunna minska sina kostnader för ordningsvakter och polisbevakning om deras evenemang var helt alkoholfria.
Alkoholkulturen breder ut sig alltmer. På idrottsarenor, teatrar, biografer med mera, som förr var helt alkoholfria, har det nu blivit en trend att det ska serveras öl eller vin. Det är en mycket olycklig utveckling.
Barn och ungdomar som går på idrott, konserter och andra nöjesevenemang får uppfattningen att man inte kan bevista arrangemangen utan alkohol. Även vuxna som har alkoholproblem eller är medvetna om att de är i riskzonen ska ju ha möjlighet att lyssna till musik på en konsert, opera i biografsalongen eller se idrott utan att falla för lockelsen att dricka.
Många artister har i olika sammanhang också framhållit att de föredrar att framträda inför en nykter och städad publik.
Slutligen en uppmaning till alla arrangörer: Våga prova att genomföra ett arrangemang utan alkohol. Ni ska se att det blir mycket trevligare och med hög klass på arrangemangen så kommer publiken ändå.