Alla människor ska ha lika rätt till god vård

Västervik2014-08-13 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla människor ska ha lika rätt till god vård. Så är inte fallet idag. Vi vill ge papperslösa och asylsökande samma rätt till planerad vård som landets övriga invånare.

I Kalmar län har asylsökande och papperslösa länge haft rätt till omedelbar vård, tack vare beslut som Miljöpartiet drivit igenom. Policyn har, efter Miljöpartiets samarbete med regeringen om migrationsfrågor, omvandlats till nationell lag. Den läkare som kommer i kontakt med en sjuk person är idag, enligt den nya lagen om vård för papperslösa som trädde i kraft 1 juli 2013, skyldig att ge patienten subventionerad vård som inte kan anstå. Papperslösa barn får dessutom numera rätt till vård på lika villkor som alla andra i Sverige.

Beslutet är ett steg i rätt riktning. Tidigare fick papperslösa endast rätt till akut vård och var tvungna att betala hela kostnaden själv. Men vi menar att även planerad vård ska ses som en självklar rättighet. En lagstiftning som fullt ut beaktar människors vårdbehov skulle också göra att kroniska sjukdomar som diabetes kan behandlas innan den blir akut. Eventuella ekonomiska argumenten mot en sådan reform faller, då planerad sjukvård är mindre kostsam än den akuta.

I Sverige är landstinget Sörmland en föregångare. Sedan första januari 2012 har gömda flyktingar och asylsökande rätt till planerad sjukvård, tandvård, habilitering och hjälpmedel på samma sätt som människor med medborgarskap och uppehållstillstånd. Precis som det ska vara. Alla partier i Sörmland utom SD har också ställt sig bakom beslutet.

Så här ser det tyvärr inte ut överallt. Människor som är i behov av medicinering eller operation drabbas av den relativt snäva, rådande policy som ännu gäller i de flesta delar av landet. Den går stick i stäv med de internationella konventioner om mänskliga rättigheter som Sverige skrivit under, i vilka vi beaktar alla människors lika värde och rätt till god vård. Sörmland är det goda exemplet som samtliga landsting och regioner i Sverige borde ta efter. I lagen från den första juli 2013 tydliggörs att enskilda landsting kan gå före och erbjuda vård på lika villkor för alla.

Vi uppmanar nu övriga partier att i alla landsting och regioner att verka för att utöka vården till asylsökande och papperslösa och låta den omfatta även planerad vård. Det är en moralisk fråga som ytterst handlar om människosyn och vad det innebär att vara människa. Det utgår vi från att fler partier kan skriva under på, och inte minst – tillsammans med MP – verka för i praktiken.

Läs mer om