Alternativet till utbyggd Tjustbana förskräcker

Västervik2007-08-13 00:24
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Artikelförfattarna är kommunfullmäktigeledamöter i Västerviks kommun.Efter intensivt arbete med infrastrukturfrågor under den första halvan av året (i samband med att statens trafikverk inväntat remissvar om sina uppskjutna väg- och järnvägsinvesteringar) står två saker klart:
1. Kommunstyrelsens politiska partier - det vill säga både majoriteten och oppositionen - är eniga om att infrastrukturförbättringar för att förstora Västerviks kommuninvånares pendlingsregion är helt nödvändiga.
2. Det är besvärligt att göra frågan om behovet av regionförstoring och framtida studie- och arbetspendling begriplig. Många tenderar att fastna i bilden av de ibland halvtomma rälsbussarna som i dag trafikerar Tjustbanan och menar att en utbyggnad därför är helt onödig.
Det är dags att vi höjer blicken och tittar framåt, på de visioner som vi gemensamt delar för vår kommun. Västerviks kommun ska vända befolkningsutvecklingen, öka tillväxten och bli en ännu mer attraktiv kommun att bo och verka i, men för att vi ska nå dit krävs förbättringar i infrastrukturen.

Om boende i Västerviks kommun enbart kan försörja sig med arbete inom kommunen, vem kommer då att våga satsa på att bygga bostäder eller starta företag här om tio eller tjugo år? Hur många kommer att våga flytta med hela sin familj till kommunen om bara den ena familjeförsörjaren kan känna sig relativt säker på att få ett jobb i närheten? Man ska inte svartmåla i onödan, men en utveckling åt det här hållet förskräcker. Kommunala mål om arbetslöshet, inflyttningsöverskott och nyföretagande blir oerhört svåra att nå och det drabbar i en förlängning också kvaliteten på vår kommunala service.
Efter Electrolux nedläggning i Västervik gjorde företaget Temaplan och Regionförbundet i Kalmar län en undersökning av vilka effekter en sådan stor negativ händelse på en så isolerad arbetsmarknad som Västerviks innebär. Det är ingen rolig läsning. Undersökningen visar också på att kommunbefolkningen minskar i antal och med det minskade skatteintäkter. Men man pekar på lösningar och menar att utbyggd infrastruktur och förstorad pendlingsregion är den mest effektiva medicinen.

Näringsdepartementet bad NUTEK - den myndighet som handhar frågor om näringslivets nationella utveckling i Sverige - att räkna på framtidens arbetsmarknadsregioner. I myndighetens rapport menade man att just Västerviks kommuns arbetsmarknad kommer att vara exakt lika isolerad även år 2030 om inte kraftfulla investeringar genomförs på regionförstoring. Nutek pekar särskilt på behovet av arbetspendlingen mellan Västervik och den fjärde storstadsregionen (Linköping-Norrköping).
Lägg till ansvarsutredningens förslag på nya regioner. Det säger sig självt att Västervik inte kan bilda sin egen region och ska vi bättre kunna arbeta ihop över de gamla gränserna så är infrastrukturen det första som måste satsas på.
I Västerviks fall är alltså en utveckling med förkortad restid mot Linköping den mest framkomliga vägen. Ingen räknar med att det kan finnas några andra fordon än tåg som kan få ner restiden till de cirka 45 minuter som krävs för att pendling ska kunna ses som ett bra alternativ. Banverket har också i sin förstudie konstaterat att det är fullt möjligt att bygga om Tjustbanan så att en restid på trekvart kan uppnås. Att järnvägen dessutom ger stora miljövinster jämfört med andra transportmedel måste också räknas som en viktig faktor.
Men kommer någon att resa med snabbtågen om de blir byggda? undrar någon. Att peka på goda exempel från orter i andra regioner i vårt land är enkelt, eftersom det gjorts flera stora och mycket lyckade satsningar, exempelvis i Mälardalen och Skåne. Titta bara på Eskilstuna som ansågs vara en krisort tio-femton år tillbaka i tiden, men som med utbyggda kommunikationer mot Stockholm nu upplever en intensiv tillväxt. Se till exempel vad transportsatsningen i Skåne och på Öresundsbron inneburit för hela den regionen, inte minst med flera växande småkommuner.
Västerviks kommun har ihop med närliggande kommuner både i Östergötland och Kalmar län tagit sitt ansvar och både utökat trafiken från fem dagsturer till åtta och dessutom beslutat att köpa in fyra helt nya fordon för att öka resekvaliteten. Att det fortsätts satsa på framtidens transporter i alla andra landsändar utom just vår är inte acceptabelt och nu måste staten ta sitt ansvar. Alternativet till en kraftfull satsning på Tjustbanan förskräcker, det kan vara avgörande för kommunens framtid.
Det vi skulle vilja se är en kraftfull opinion där kommunens organisationer, företag, privatpersoner och föreningar ställer upp på tanken om en utbyggd Tjustbana som en grund till framtida utveckling och att vi slutar diskutera tågtrafiken utifrån dagens transportsituation.
DEBATT
Läs mer om