Ännu ett löftesbrott?

Tung börda. Spelar vallöften över huvud taget någon roll i politiken nuförtiden? Det är kanske bara vi väljare som är dumma nog att tro att politikerna faktiskt menar vad de säger i valkampanjerna - själva betraktar de utfärdandet av löften om framtida åtgärder som något slags smörgåsbord av förslag som de funderar lite på.

Västervik2007-05-07 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
När valet väl är vunnet kan man plocka lite som man vill - genomföra en del, glömma bort en del och göra raka motsatsen mot vad man lovat i en del fall.
Bensinskatten verkar bli en fråga av den sista typen. Trots upprepade löften både i valrörelsen och tidigare om att sänka bensinskatten verkar regeringen nu planera att göra precis tvärtom.

Finansminister Anders Borg "utesluter inte möjligheten", som det heter i politikerkretsar när propositionen i princip är färdigskriven. Och varför det? Jo, det är FN:s klimatpanel, denna profetiska inrättning vars slutsatser nu får motivera de mest skiftande politiska åtgärder, som bär ansvaret.
Förra miljöministern Lena Sommestad (s) har nämligen anklagat regeringen för att vara defensiv i klimatfrågan. I Aftonbladet skrev Sommestad häromdagen att regeringen inte är beredd att belasta hushåll och företag med miljöskatter, vilket hon menar att klimatrapporten ger underlag för.

Men Anders Borg och regeringen tänker inte låta sig bräckas vare sig när det gäller meningslös symbolpolitik, allmän klåfingrighet eller viljekraft när det gäller att öka skattebördan på medborgarna. Här ska inga avdankade sosseministrar komma och säga att vi inte vågar höja skatterna! Det tog därför inte många timmar för Anders Borg att "inte utesluta" en bensinskattehöjning. Visserligen sa Borg också att ambitionen var att det totala skattetrycket inte ska öka, men det vet vi ju hur det brukar bli med sådana utfästelser.
Finansministern bör betänka att bilisterna redan utgör en enastående kassako för staten. Ungefär 60 miljarder om året får staten in i bensin- och dieselskatt. 25 procent går till vägbyggen och andra trafikrelaterade kostnader. resten försvinner raka vägen in i all möjlig annan offentlig verksamhet.

Bensinskatten - som utgör 70 procent av bensinpriset - är en tung belastning för många svenskar, inte minst i vår region. Det är inte rimligt eller rättvist att ytterligare öka på den bördan.
Klimatfrågan är viktig. Men det är inte bilisterna som ska betala den. Också.
Läs mer om