Anpassa skolan till det nya medielandskapet!
Utbildning behövs. Peder Matsgård anser att bättre utbildning behövs i skolan om hur man hanterar den information som finns på internet.Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vem som helst kan idag med blixtens hastighet sprida information om vad som helst och bli sin egen publicist. Samtidigt är de befintliga publicistiska lagarna till för och skapade för det traditionella mediesamhället - som redan är upplöst.
Att den ansvarsbördan är svår att hantera, speciellt för många unga, har DN belyst i en serie artiklar nyligen. Och vuxenvärlden har hittills inte varit till mycket hjälp. De handfallna förslag som uppkommer, utgår i princip alltid ifrån att internet är av naturen ont.
Skolminister Jan Björklund gav nyligen prov på detta då han efterlyste mer religionskunskap, svenska och historia i skolan. "Det duger inte med att bara kunna surfa, zappa och messa" deklarerar han, utan vi måste också ha kulturella förankringar.
Att stärka svensk-, historie- och religionsämnena i skolan är visserligen utmärkt. Men Jan Björklund är ute på fel spår när han ser en motsättning mellan lärande och ungdomars användande av internet. Vi kan inte bryta ur "internet" och "surfandet" ur sitt sammanhang och se det som någon slags isolerad, skadlig företeelse som bör bekämpas.
Internet är här för att stanna och vi måste i stället anpassa skolan till det nya medielandskap som nu skapas. Lösningen är att införa ett nytt ämne redan i grundskolan: Medie-etik.
Här har Björklund en viktig uppgift. När nu medierna blivit en allmän egendom borde det vara oerhört viktigt att utbilda och grundlägga en god kunskap för hur ett gott publiceringsbeteende ser ut. Om skolan tidigt rustar våra unga i en allmän etik för hur man är sin egen publicist så bidrar det till att forma en medievärld som vi alla kan acceptera.
Jan Björklund, nu måste utbildningsväsendet hänga med och utbilda framtidens breda massa av vardagspublicister i etiska regler! Den här frågan är angelägen att diskutera - innan ropen på censur och lagstiftning skallar.
Undervisningen i medie-etik bör innehålla:
- Publicistiska regler
- Upphovsrättsregler
- Källkritik
- Personlig integritet
- Etiskt förhållningssätt
- Diskussionsbaserad undervisning - exempelvis att samma regler mot mobbning som i den fysiska världen även gäller på nätet.
DEBATT
Peder Matsgård är vd på medieföretaget Qbrick.