Är det dags för kommunal polis?
Kommunal polis? Hans Ellervik (vdm) tycker att polis och kommun borde samarbeta för att få en effektiv lokal brottsbekämpning. Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Björn Eriksson beskriver sin idé på följande sett
"En nationell polis behålls för att bekämpa avancerad brottslighet och samordna nationella insatser, till exempel säkerhetspolisen och ekobrottsmyndigheten. Rikskriminalpolisen byggs ut med regionala enheter, med fördel ledda av åklagarkompetenta chefer.
En nationell polisstrategi utvecklas för allvarliga ordningsstörningar och större kommenderingar och leds vid behov på regional eller nationell nivå.
På nationell nivå behålls också ansvaret för grund- och vidareutbildning, ledarutveckling och internationellt samarbete. Antagningskraven för polisutbildning liksom reglerna för beväpning och annan våldsanvändning bestäms via Polishögskolan och Rikspolisstyrelsen.
Kommunerna får beslutsrätt över närpolisens dimensionering och verksamhetsinriktning. Närpolisen ges rätt att uppträda i första instans vid mindre brott som skadegörelse, snatteri och dylikt. Kommunerna ges möjlighet att vid behov söka kommunalförbundslösningar.
En rättvis avräkning görs av nuvarande statliga finansiering. Därtill ges för varje satsad extra kommunal krona X öre i ytterligare statlig ersättning.
Några kommuner ges möjlighet att medverka i en försöksverksamhet - det lär inte råda brist på intresserade kandidater - och en nationell utvärdering görs efter till exempel fyra år."
Polisen har för små resurser. Det förvånar inte att alltfler börjat undra varför talet om nya poliser inte märks av i kvarterspatrullering, övervakning av allmän ordning och säkerhet och mer frekvent ingripande mot brottslighet. Det förvånar heller inte att kommunerna allt oftare anlitar vaktbolag för uppgifter som normalt ankommer på polisen.
Kommunpartiet vdm anser att något måste göras för att vi som kommuninnevånare skall kunna uppleva trygghet i vår vardag.
Vi tror att alla våra lokala poliser gör vad de kan för att lösa sina uppgifter på ett bra sätt. Men det är väldigt många människor i vår egen kommun som talar om otrygghet, larm säljs som aldrig förr. Antalet närpoliser är häpnadsväckande lågt i vår kommun. Allmänheten måste få förtroende och få ett ansikte på polisen. Det får man inte via en telefon och någon som svarar i Kalmar. Det är mycket lättare att vända sig med tips och annat till en lokal polis med god kännedom om kommunen.
Det är hög tid, minst sagt, att statsmakternas utfästelser om en lokalt synlig och verksam polis nära människorna blir verklighet. Privata "poliser" kan inte vara lösningen på dagens akuta situation. Rättssäkerheten får inte vara beroende av den enskildes betalningsförmåga. Medborgargarden är en farlig utveckling!
När tryter tålamodet med ett polisväsende som inte hinner infinna sig vid larm om inbrott eller pågående misshandel och som tvingas avskriva mängder av brottsanmälningar utan att ens ha inlett en utredning? Även småbrotten är en stor sak för den enskilde!
För att uppnå en verkligt effektiv lokal brottsbekämpning måste samarbete skapas mellan å ena sidan polisen och å den andra kommunen, som redan svarar för så centrala brottsförebyggande instrument som socialtjänst, skola och boendeplanering. Ett lokalt huvudmannaskap skulle leda till att kommuner, länsstyrelser och polis skulle tvingas ta gemensamt ansvar för tryggheten.
Det är dags att vi i Västerviks kommun tänker till hur vill vi ha den lokala polisen organiserad. Kommunpartiet vdm är för att detta utreds och att vi får vara försökskommun för en kommande organisation där vi kan känna trygghet även i en framtid.
DEBATT
Hans Ellervik företräder kommunpartiet vdm i Västervik.
Hans Ellervik företräder kommunpartiet vdm i Västervik.